Els 12 esports d’Àsterix i Obèlix Tria esportiva dels meravellosos còmics de Goscinny i Uderzo

Aquest dimarts 24 de març ha mort Albert Uderzo, un dels creadors del món d’Astèrix.

Mentre esperem que el cel no ens caigui damunt el cap, li rendim homenatge rememorant dotze disciplines esportives que va saber dibuixar com ningú als seus còmics. Si sou dels que sempre heu pensat que La volta a la Gàl·lia era un homenatge encobert al Tour de França, aquest és el vostre article. Visca Astèrix i Obèlix. Per tutatis!

1. Rugbi

El còmic Astèrix a Bretanya fa un pas evident pel rugbi al país d’en Noiquintòrax amb un homenatge poc encobert al Sis Nacions i una explicació bàsica sensacional del rugbi a 15. Passió a les grades, emoció esportiva i l’existència del tercer temps completen un retrat que fa uns quants anys ja vam detallar a la Fosbury. El millor, com sempre, el paper de l’Obèlix.

2. Atletisme

Córrer és un fet clàssic dels còmics i les curses a peu tenen la seva quota de protagonisme des d’Astèrix als Jocs Olímpics fins a Les dotze proves d’Astèrix. El cert és que l’atletisme té força més presència. El llançament de javelina és present en diversos còmics, entre ells, a Astèrix legionari. I en la cita olímpica també veiem com s’entrenen els especialistes en tanques.

Voleu llegir una comparació entre els Jocs Olímpics d’Astèrix i els del nostrat Massagran? Aquest és el vostre article!

3. Lluita

És l’esport preferit del poblat gal i alhora un dels més presents en totes les seves variants al llarg dels còmics. Podríem dir que la lluita esportiva més real es viu als combats de gladiadors i alhora hi ha altres tipus de lluita arreu en qualsevol discussió. Un cas singular és el Una de les imatges icòniques, però, la vivim a La Gran Rasa, amb una baralla multitudinària que ens recorda aquell no-esport rus de quedar per escalfar-se de valent i alhora el dibuix d’Uderzo ens remet a la màgia del Bo-Taoshi

4. Alpinisme

Hem pensat en l’alpinisme rememorant la mítica ascensió al que nosaltres titllem de Mont Olimp i que no deixa de ser una muntanya altíssima a les dotze proves per acabar testant el sabó dels Déus. Neu, fred i vent ens remeten a aquest esport, però també ho fa la sensacional cordada d’escalada a Astèrix a Helvècia perseguint l’Edelweiss o fins i tot una excursió de muntanya a Astèrix a Hispània.

5. Natació

Tot i que a l’Escut Arvern veiem a Astèrix i Obèlix banyar-se a una piscina, la natació principalment arriba als còmics dibuixats per Uderzo a través del mar. Una disciplina d’aigües obertes en tota regla que veiem en diverses ocasions, com la vinyeta que afegim d’Astèrix i la Traviata. També cal destacar la incursió de la natació en un llac a Astèrix al país dels Helvecis.

6. Vela

Un munt d’aventures comencen o acaben amb un llarg viatge per mar. En alguns casos, a més, hi ha trams que ens remeten a la vela més ambiciosa que en ple segle XXI uneix diversos continents en regates llarguíssimes i autosuficients. El millor exemple de tot plegat el vivim a La gran travessia, el llarg viatge que els porta a unir Europa i Amèrica.

7. Boxa

Més enllà de la lluita la boxa és protagonista als còmics d’Astèrix com a mínim en un parell d’ocasions. La disciplina esportiva forma part del programa esportiu dels Jocs Olímpics amb els dos germans bessons donant-se garrotades, però també a El combat dels caps, on la llei que preval és qui se sostingui més estona dempeus.

8. Rem

El rem és absolutament protagonista entès com a activitat remera en mitjà de transport i no tant com a modalitat esportiva. És un element habitual a les galeres (des d’Astèrix gladiador a Astèrix als Jocs Olímpics, amb els dos protagonistes xerrant mentre remen) però també veiem l’Obèlix fent anar els rems a una velocitat inhumana per exemple a La volta a la Gàl·lia o a L’endeví. A La gran travessia, a més, podem veure l’Astèrix i l’Obèlix en una canoa que s’enfonsa que bé podria entendre’s com un exercici de piragüisme en aigües tranquil·les.

9. Aixecament de pes

Molt difícil ho tindrien els guanyadors dels concursos de l’home més fort del món per batre els efectes de la poció màgica d’en Panoràmix. Aixecar pesos és un element habitual dels còmics i ja ho veiem per primera vegada a Astèrix el gal en la imatge que acompanya aquest text, però també a Astèrix i Cleopatra durant la construcció exprés de la piràmide o amb llançament de pedra inclòs a Astèrix a Bèlgica.

10. Curses de cavalls

L’Hípica és un element clau. Molts protagonistes dels còmics munten a cavall de forma habitual i també ho fan Astèrix i Obèlix. Per exemple, a La volta a la Gàl·lia. La disciplina més esportiva, però, són les curses de quàdrigues presents a Astèrix gladiador

11. Judo

L’art marcial d’origen asiàtic té una aparició espectacular a Les dotze proves d’Astèrix amb un crack en la matèria que és especialment divertit en la versió cinematogràfica en dibuixos animats. El poder del braç del judoka, demostrat en un parell de minuts memorables que òbviament no generen cap contratemps als dos herois del poble gal.

12. Esports de neu

Acabem la sèrie amb una curiositat en un dels còmics ideats i dibuixats en solitari per Albert Uderzo. Ens referim al Llibre d’or on veiem a Astèrix i Obèlix practicant esports de neu en una imatge que se’ns fa fins i tot estranya atesa la història i escenaris habituals dels dos herois de còmic:

Bonus esportiu

Ens feia gràcia sintetitzar en dotze disciplines l’esport present als còmics d’Astèrix, però el cert és que n’hi ha alguns més de curiosos i que ens emocionen en clau fosburiana. Els llistem a continuació:

Tir de fona

Llançament de dards

Tir amb arc

Salt de corda

Salts d’aigua

Esports d’apnea

Tennis

Nova revista en paper a la venda. Fes-te sòcia!