El velocista més complet de la història és sud-africà

Bloemfontein és la capital judicial de Sud-Africà i la ciutat on va néixer J.R.Tolkien, l’home que va imaginar un nou món a través de les paraules. Bloemfontein també és coneguda en llengua sesotho com a Mangaung, que significa «la ciutat dels guepards», els animals més ràpids de la terra. I Bloemfontein és l’escenari en què aquest dissabte el velocista Wayde Van Niekerk ha aconseguit una fita històrica en l’atletisme. Per anar més enllà dels límits, queda clar, cal passar per Bloemfontein.

Wayde Van Niekerk és un dels grans talents de l’atletisme africà que va esclatar amb força el 2015, especialment després de l’exhibició que va fer a l’espectacular final dels 400 metres llisos als campionats del món de Pequín. Allà el sud-africà va destrossar els seus registres i va córrer amb un temps de 43 segons i 48 centèsimes, la 4a millor marca mundial de la història. Van Niekerk va demostrar el seu talent en una final de luxe, imposant-se per davant del nord-americà LaShawn Merritt (triple campió del món i or olímpic el 2008) i de Kirani James, vencedor a Londres 2012.

Van Niekerk, campió del món als 400 - 2015

Un mes abans, Van Niekerk ja havia demostrat la seva rapidesa al míting de la ciutat suïssa de Lucerna en completar els 200 metres llisos amb un temps de 19’94, i durant tota la temporada s’havia convertit en un dels grans noms de la Lliga dels Diamants, amb 4 victòries a la seva prova favorita, els 400 metres.

Centrat en els 400 metres

Els Jocs Olímpics de Rio són el gran objectiu de la temporada per al velocista sud-africà, que té previst centrar tots els esforços als 400 metres llisos, la seva prova preferida i la cursa en què serà el gran favorit a penjar-se la medalla d’or. I malgrat això, Van Niekerk ha aconseguit una fita històrica després de córrer els 100 metres llisos en 9’98 aquest dissabte. L’hectòmetre no s’adapta a les característiques de velocitat de resistència de Van Niekerk, que, de fet, no hi competia des d’edat júnior, el 2011, amb un registre de 10’48.

Després de l’excel·lent evolució dels darrers 5 anys i consolidat com un dels grans referents de l’atletisme africà, tothom esperava que Van Niekerk superés el registre assolit el 2011, però ningú, ni tan sols ell mateix, imaginava fins a quin punt era capaç de ser tan ràpid per trencar la barrera dels 10 segons. Una sorpresa que arriba en una prova menor quan bona part dels millors atletes del món estan ultimant els preparatius per competir el proper cap de setmana al mundial en pista coberta que se celebrarà a Portland.

Van Niekerk, després de córrer els 200 metres en menys de 20 segons

Van Niekerk ha fet història després de córrer molt més ràpid del què havia imaginat: s’ha convertit en el primer atleta de la història en córrer per sota els 10 segons els 100 metres, de trencar la barrera dels 20 segons als 200 i de baixar dels 44 segons als 400 metres. Uns registres que demostren la seva polivalència en les proves de velocitat però que no li faran perdre el nord: a Rio, l’únic objectiu són els 400 metres.

Qui sap quin registre podria assolir l’home dels rècords Usain Bolt si competís als 400, una prova en què ha coquetejat davant l’opinió pública però en què l’últim registre assolit data de 2007 (45,28), just abans de la seva conversió en llegenda. De moment, Wayde Van Niekerk s’ha guanyat a pols el títol oficiós de velocista més complet de la història. Aquest 2016 pot continuar trencant els límits, imaginar nous móns i apropar-se cada cop més a l’endimoniada velocitat dels guepards. El seguirem de prop.

Nova revista en paper a la venda. Fes-te sòcia!