Ciclistas pedalean cerca del mar durante la quinta etapa Viñales-Cayo Jutia (73 km) durante de la Titán Tropic Cuba de ciclismo de montaña, el jueves 10 de diciembre de 2015. FOTO de Calixto N. Llanes/Juventud Rebelde (CUBA)

Diego i Olga, titans del ciclisme al tròpic

2 minuts de lectura

Cayo Jutía- Amb un tancament paradisíac a la sorra de Cayo Jutía va tancar la cinquena i última etapa de la Titan Tropic Cuba, la qual va tenir un triomf parcial per a Robert Bou, mentre el colombià Diego Tamayo i la cubana Olga Echenique van mantenir els seus llocs a la classificació general individual.

Una fuga entre Tamayo i Bou després de passar per una pujada de pur fang a la sortida de Viñales va aclarir el camí cap al podi, ja que tots dos van mantenir un ritme de carrera inabastable per a la resta del gran grup i van entrar junts a la platja, com els clàssics titans que arribaven al seu punt màxim d’esforç i voluntat.

Per cavallerositat esportiva i com a recompensa al seu bon paper d’escuder durant tot el trajecte, el colombià va deixar a Bou anotar-se el ceptre del segment, alhora que tots dos es van fondre en una abraçada després de passar l’arc de meta abans de gaudir una refrescant i necessària capbussada.

Amb llàgrimes als ulls -pel record de la seva mare morta-, Tamayo va mostrar la seva complaença per haver guanyat aquest 2015 tant el Titan Desert com la primera edició del Titan Tropic, en tant que va exposar el seu interès de seguir dedicant-se al mountain bike sempre que trobi patrocinadors que el recolzin, “ja que aquest ciclisme és molt dur i requereix recursos“.

Roberto Bou i Diego Tamayo
Roberto Bou i Diego Tamayo

Molt feliç també estava Bou, campió sub 23 d’Espanya en aquesta especialitat, que amb aquesta escapada va ascendir al tercer lloc de la general individual i no va amagar les seves ganes de més èxits en el futur, fins i tot una possible classificació olímpica. “De moment estic orgullós del meu paper i tant de bo pugui seguir corrent amb Tamayo, de qui puc aprendre moltes coses en aquest esport“.

Entre les noies, Olga Echenique va tenir un altre gran dia i amb la seva companya Danai Martínez van fer el 1-2 a la línia de meta, ambdues revestides entre fang i sorra, però plenes d’emoció per haver complert amb el seu primer objectiu: “acabar la carrera i provar en un format que desconeixíem“, va apuntar la monarca femenina, natural de Jagüey Grande, Matances.

Han estat jornades inoblidables i dedico aquesta victòria a la meva família, al meu xicot i a tots els mecànics, metges i organitzadors que cada dia m’han ajudat i motivat a seguir“, ha assenyalat la noia de 21 anys, que aviat s’unirà a la selecció nacional de ruta per participar al Tour de San Luis, Argentina.

Finalment, Yasmani Balmaseda i José Mojica van ser els millors situats en el tancament per Cuba a la categoria masculina, que va mantenir a tres dels seus integrants entre els nou primers de la general amb el mateix Mojica en millor lloc: cinquè, César Rodríguez un esglaó més avall i Álvaro Soca novè.

La primera edició de la Titan Tropic Cuba és història. A diferència d’altres carreres, vençuts gairebé 460 quilòmetres, cadascun dels participants ha rebut una placa de fusta amb el rètol de l’esdeveniment com a premi al seu titànic esforç sobre una bicicleta, amb la que han vençut a la pluja, el fang, els rius, les pujades, els descensos i tots els obstacles naturals que han trobat.

L’activitat oficial del premi per als guanyadors es farà aquest divendres al Club Havana, on s’esperen anuncis importants respecte a properes edicions de l’esdeveniment, així com algunes invitacions que els organitzadors mantenen en secret.

Classificació Etapa (M)
1.- Roberto Bou (GAES- 3) 02:33:51
2.- Diego Tamayo (GAES) 02:33:51
3.- Tomas Misser (Imparables) 02:41:29

Classificació General: (M)
Diego Tamayo (Gaes) – 15:20:22
Ibon Zugasti (Imparables) – 15:29:19
Robert Bou (Gaes 3) – 15:39:45

Classificació Etapa (F)
1.- Olga Echenique (Cuba) 03:25:17
2.- Danai Martínez (Cuba) 03:25:18
3.- Filomena Gomes (Portugal) 03:25:27

Classificació General (F)
1.- Olga Echenique (Cuba) 21:39:30
2.- Filomena Gomes (Portugal) 21:50:38
3.- Mireia Barbera (ESP) 22:08:33

 

Joel Garcia, cap d’esports del Periódico Trabajadores de Cuba

Fotos: Calixto Llanes