Devoradors d’escales: el circuit mundial que s’enfila als gratacels Aquest cap de setmana Seül acull la primera prova de la temporada

Pujar centenars d’escales amb el mínim temps possible: difícil trobar una prova esportiva més explosiva que les curses verticals

Les curses verticals són una modalitat en auge a la muntanya, ja sigui en curses de muntayna o d’esquí de muntanya, però també en els nuclis urbans més poblats del món. Ja fa uns quants anys que alguns dels gratacels més imponents del planeta van començar a programar curses als seus edificis en què convidaven els atletes a pujar els centenars d’escales construïts tan ràpid com els fos possible. D’aquelles primeres iniciatives en va sorgir el Circuit Vertical Mundial, una prova esportiva que aquest 2019 consta de més cites que mai i que comença aquest cap de setmana a Seül.

La capital de Corea del Sud serà la primera de les onze ascensions programades aquest any i la més dura de totes. 16 atletes d’elit i fins a 1.500 participants estan inscrits a la prova que els portarà a ascendir el Lotte World Tower, la cinquena construcció més alta del món que s’enfila fins als 555 metres d’alçada i que compta amb 2.917 graons que hauran de superar els esportistes. N’hi ha alguns que cada any repeteixen i que per mèrits propis s’han convertit en autèntiques llegendes d’aquestes curses explosives on els primers metres en pla serveixen per determinar l’ordre d’entrada a les escales que no sempre són especialment espaioses.

És el cas de l’australiana Suzy Walsham, que va arribar a ser campiona del seu país en diferents modalitats atlètiques i que aquest 2019 buscarà el vuitè títol de campionat del Circuit Vertical Mundial. Walsham ha dominat amb mà de ferro totes les darreres edicions del campionat i és la indiscutible favorita per guanyar totes les curses on participa. Ostenta la majoria de rècords d’ascensió dels edificis que integren el circuit en un esforç continuat que sovint és capaç de completar en menys de 20 minuts. En el cas del Lotte World Tower de Seül, per exemple, compta amb una millor marca històrica de 18 minuts i 45 segons per superar els més de 120 pisos que té l’edifici.

Walsham i Lobodzinski, campions del circuit el 2018 i autèntiques estrelles de la competició / VWC – Sporting Republic

En categoria masculina també hi ha un atleta que acostuma a dominar la competició i és el polonès Piotr Lobodzinski, que ja acumula cinc títols mundials. Lobodzinski assegura que afronta el primer repte de la temporada en plena forma i que té bons records de l’ascensió coreana, encara que al Lotte Tower el rècord l’ostenta el seu gran rival Mark Bourne. L’australià va aconseguir completar l’ascensió fa dos anys en un temps rècord de 15 minuts i 44 segons i el duel entre els dos promet ser espectacular.

Diversos corredors de casa nostra han participat al Circuit Vertical Mundial en els darrers anys amb alguna plaça d’honor assolida per darrere de les grans estrelles de la competició. És el cas, per exemple, d’Ignacio Cardona Torres, un corredor de Xàbia que també ha brillat en curses de muntanya o amb les raquetes de neu a l’escena internacional i que l’any passat va aconseguir el quart lloc final del circuit. O Mikel Besora, el bomber reusenc que va debutar el 2018 amb bons resultats després d’haver fet el seu primer tast en carreres similars a la Torre Eiffel parisenca.

Aquest 2019 el calendari és més exigent que mai. Arriba l’hora de deixar l’ascensor de banda i enfilar edificis centenaris (en plantes, és clar). L’espectacle del Circuit Vertical Mundial està servit amb ascensions a Seül, Milà, Ho Chi Minh, París, Nova York, Londres, Pequín, Xangai, Dubai, Osaka i la gran final de Hong Kong. Comença el gran duel dels devoradors d’escales.

Campanya en marxa a Verkami!

Ajuda’ns a fer possible la Guia dels Jocs de Tòquio