Bob Ladouceur

De La Salle: 12 anys invictes

2 minuts de lectura

Aquest passat cap de setmana l’equip femení de waterpolo del CN Sabadell ha perdut la final de la Copa d’Europa contra l’Olympiacos per 9-10. El partit, disputat a Atenes, no passaria de l’anècdota si no fos perquè la derrota porta de la mà la fi d’una ratxa espectacular de les jugadores vallesanes: 96 victòries consecutives, 115 partits sense perdre i 1.144 dies sense conèixer la derrota. Aquestes dades impressionants no són, però, excepcionals en el món de l’esport. Una de les més grans de tots els temps la va protagonitzar l’equip de futbol americà de De La Salle High Spartans de Concordia, California: 151 partits consecutius entre 1992 i 2004. Quasi res.

Bob Ladouceur
Bob Ladouceur

Situem-nos. De La Salle és una escola privada per a nois de Concordia, Califòrnia on l’esport que dominen, principalment, és el futbol americà. I hi ha un nom a qui li deuen el seu èxit, i és el de Bob Ladouceur, qui havia començat a entrenar l’equip l’any 1979, amb 25 anys, aconseguint aquella primera temporada convertir l’equip en guanyador. Des d’aleshores es va dedicar a transmetre els valors que considerava que havien de tenir per convertir-se en els millors: lluita, humilitat, coratge i esforç. I va funcionar. El 1992 va començar una ratxa històrica.

Terrance Kelly
Terrance Kelly

Els anys passaven i els resultats es mantenien. Victòries, victòries i victòries. Però 22 anys després les coses es van torçar. La temporada 2003-04 va acabar de la millor forma possible. L’equip seguia invicte per dotzena temporada seguida i Terrance Kelly havia estat anomenat un dels millors jugadors de la lliga de secundària just abans de marxar, amb dos companys més de l’equip, a la Universitat d’Oregon, on els havien donat una beca. Ell no era una persona per De La Salle, venia d’un barri humil, però l’obstinació de la seva àvia, que el va cuidar des de ben petit, va fer que enlloc d’estar al carrer com molts nois de la seva edat, es quedés a casa estudiant.

La nit del 12 d’agost de Terrance Kelly havia estat jugant a bàsquet amb amics. Havia tornat a Richmond, on vivien el seu pare i la seva àvia, per resoldre una multa de trànsit i acomiadar-se. De camí a casa, va trucar al seu amic Brandon, que era a amb la seva companya, i es va oferir per portar-lo a casa. Mentre anava cap allà el seu pare el va trucar perquè anés a fer l’equipatge per marxar a la Universitat. “Per què? Estic bé. Tornaré a casa aviat”, explicava Landrin Kelly més tard. 10 minuts després estava mort.

El cop per l’equip va ser brutal. Tres setmanes més tard, un 6 de setembre, la ratxa es va acabar. De la Salle perdia contra Bellevue, Seattle, per 39 a 20. Tot això després de 151 victòries consecutives, que vol dir, atenció 12 temporades perfectes. Havien doblat el rècord anterior.

Quin és l’estat de salut del català a l’esport?

Nova revista en paper a la venda.

Fes possible la Fosbury! Associa’t-hi!