Twitter @projo

De la NBA a l’Starbucks. Tornar a començar.

1 minut de lectura
Twitter @projo
Twitter @projo

Jugar 14 temporades a l’NBA, guanyar al voltant de 90 milions d’euros i acabar (sense voler-ho fer indigne) servint cafès a l’Starbucks. Això és el que li ha passat a Vin Baker, que encara el seu futur professional com a gerent d’una de les sucursals de la famosa franquicia de cafeteries americana a North Kingstown, Rhode Island.

Escollit pels Milwaukee Bucks en primera ronda (posició número 8) l’any 1993, la carrera de Vin Baker semblava destinada a l’èxit. En el seu primer any a l’NBA va formar part de l’equip de Rookies i del 1995 al 1998 va participar del partit de les estrelles, a més a més de guanyar la medalla d’or a Sidney 2000, forjant-se un nom. Pel que fa als equips, a banda dels Bucks, va passar pels Seattle SuperSonics, els Boston Celtics, New York Knicks, Houston Rockets per acabar la seva carrera, el 2006, amb Los Angeles Clippers. La raó? L’alcoholisme.

Autor: Steve Lipofsky
Autor: Steve Lipofsky

En una entrevista explicava com l’alcoholisme li havia fet perdre tota la fortuna i ara, amb 43 anys i 4 fills necessita recuperar-se i demostrar (i demostrar-se, també) que pot tirar endavant després de perdre-ho tot. El 2008 li van embargar una casa de tres milions de dòlars, a principis d’enguany un restaurant en el que era partícip i, fins i tot, es va veure obligat a subhastar la medalla d’or que va guanyar als Jocs Olímpics del 2000. L’any passat Baker va formar part de l’equip muntat per Dennis Rodman com a part de la seva campanya de la “diplomàcia del bàsquet” a Corea del Nord i va jugar un partit d’exhibició contra l’equip local per celebrar l’aniversari de Kim Jong-un.

El major error que va cometre, diu, va ser pensar en el basquet com l’única cosa que hi ha al món, i ara s’ha adonat que la vida és més gran que l’esport en sí. Els agents, fans, amics l’empenyien cap al basquet i les altres coses s’amagaven sota la catifa, de forma que els problemes quedaven en un segon pla. Va ser així com va caure en l’alcoholisme i va tardar anys en poder sortir-se’n.

Per ell, treballar a una cafeteria és un pas més en la seva carrera. “Això podria haver acabat molt probablement a la presó o amb la mort. Així és com aquestes històries solen acabar”, va explicar, “i estar treballant a Starbucks i mirar de de mantenir la meva família, sento que és més heroic que estar jugant a l’NBA. Tinc l’energia de despertar al matí i, en primer lloc, no dependre de l’alcohol”. A més a més de la nova feina, Baker també ha passat temps com a entrenador assistent pels Milwaukee Bucks en l’equip de la Lliga d’Estiu.

Quin és l’estat de salut del català a l’esport?

Nova revista en paper a la venda.

Fes possible la Fosbury! Associa’t-hi!