“En els dards és tan important la tècnica com la ment”

6 minuts de lectura
La part final d’aquesa setmana –del dia 6 a diumenge 9– està marcada en vermell en els calendaris de l’afició incipient als dards. El motiu? Se celebra en l’impressionant Barclayrd Arena d’Hamburg el Campionat del Món de dards, organitzat per la PDC.

Convé no confondre el Campionat del Món amb el Mundial, que cada desembre se celebra a Londres amb la seva mítica i icònica final en horari vespertí el dia de cap d’any. Els dards són un esport molt important a les illes britàniques, d’on procedeixen, o a Holanda. Al nostre país encara semblen relegats a un hobby de segons quins bars, encara que tant les trajectòries dels jugadors professionals com el seguiment de l’afició va en augment, sobretot en ocasions com la d’aquesta setmana.

Precisament per a parlar del Campionat del Món hem volgut parlar amb una persona que en tot just uns mesos s’ha erigit en l’autèntica referència per a tota l’afició a nivell estatal. El sevillà Vacen i els seus mitjans Vecen Dardos és qui centralitza la informació, qui possibilita la difusió i seguiment de les diferents competicions i no deixa de ser aquest perfil de persones i rols de les quals, des de la Fosbury, només podem que quedar enamorades.

De forma totalment amateur, Vacen fins i tot s’ha marcat un tanto a l’elaborar una guia específica en castellà de la World Cup. I ens ha atès per a saber què pot donar de si la competició, què tenen d’especial els dards i què podem esperar del mallorquí Toni Alcinas, actual número 53 del món.
Alcinas, al centre, amb Rodríguez el dia que van guanyar al millor jugador de la història, Phil Taylor, a la dreta

Qui és Vacen? A què es dedica quan no està dedicat a seguir dards?

Sóc un tipus molt normal. Quan no estic amb dards intento buscar l’equilibri entre família, amics i entreteniments.

Com et vas aficionar a un esport com els dards? Què va ser el que et va aficionar a ell?

Penso que tot el que ho prova s’aficiona. A diferència d’altres esports, aquí no es necessita cap mena de preparació física especial, la qual cosa el fa molt inclusiu en tots els sentits. Les seves regles són senzilles d’entendre i només necessites ganes de passar-ho bé jugant. M’agradaria que es fugís del concepte que els dards són un esport de bar. Almenys de les connotacions negatives que sol portar aquesta definició.

Quants anys fa que segueixes les competicions?

Honestament, quan vaig descobrir que els dards tenien una branca professional vaig anar revisant resultats de l’UK Open 2016, setmanes després que es jugués. Des de llavors, a poc a poc vaig començar a seguir competicions, gaudint i aprenent una mica més de cada dia. I aquí segueixo, aprenent.

Per què vas decidir ser una persona-mitjà? Quina importància tenen les xarxes per a arribar al públic?

No crec que sigui una persona-mitjà. Simplement gaudeixo amb el que faig. El dia que deixi de gaudir segurament deixaré de costat les XXSS Però sí que és cert que si sents el suport de la gent és més fàcil seguir i donar el millor de tu mateix. Si compartir aquesta informació ajuda a algú a descobrir i gaudir aquest esport, ja sigui jugant o seguint competicions, tot haurà tingut sentit. I, en general, res d’això seria possible sense XXSS.

Què t’ha portat a elaborar una guia específica d’aquesta competició?

Quan era petit i arribaven els mundials de futbol a l’estiu, sempre tenia la meva guia a prop per a mirar quina plantilla portava cada país, classificacions, estadístiques dels jugadors… m’encantava. Fer aquesta guia m’ha transportat a aquests temps.

Els dards són generalment desconeguts, a excepció del Mundial per Cap d’any. Que és el bàsic que han de saber un afeccionat neòfit?

El més assenyat és començar pel principi, les regles del joc. Els jugadors comencen amb una puntuació de 501 que han d’anar baixant amb la puntuació obtinguda en les seves tirades fins a arribar a 0, amb la particularitat que per a arribar a 0 el teu últim dard ha de ser per força un número doble, que són els segments exteriors de la diana. Llegit sembla un galimaties: us convido a tots a provar.

Què fa especial la World Cup que comença aquesta setmana?

És una de les meves competicions favorites. En totes les competicions excepte en aquesta els jugadors s’enfronten entre si un contra un. Aquí, entren en joc enfrontaments dobles. Quatre jugadors jugant representant al seu país, dues coses úniques respecte a qualsevol altre torneig. Encara que per a no confondre als lectors, cal dir que en aquest torneig també hi ha enfrontaments individuals. Els enfrontaments dobles ajuden al fet que es donin sorpreses, ja que acosten els nivells dels equips, són formats curts i partides ràpides.

Com es pot seguir la competició?

Jo personalment la seguiré per DAZN. Streaming en directe, tindrem la narració en espanyol de Carlos Rodríguez i José Manuel González. Carlos, que va participar en quatre edicions d’aquest torneig, ens va donar al costat de Toni Alcinas el nostre millor resultat en aquesta competició, semifinals en 2010.

El número 1 del món, intractable, l’holandès Ven Gerwen

Quines expectatives tenen la parella espanyola Reyes-Alcinas. Juga contra el numero 1 Van Gerwen en la primera ronda. És una missió impossible?

Des de fora penso que, et toqui qui et toqui, cal anar pas a pas, dard a dard. L’important en aquest tipus de partides és mantenir-te mentalment en la partida. Que els nostres juguin com saben i tot vindrà. Es pot.

Què pots dir de Toni Alcinas? Quin futur li veus?

En Toni és un jugador molt complet. En els dards és tan important la ment com la tècnica. I no només parlo de la ment referint-me al càlcul de les teves opcions de tir, el joc mental és saber sobreposar-te a una tirada dolenta pròpia o a una bona del teu rival. És saber que, per molt difícil que sigui, sempre existirà una opció i cal buscar-la. Tot això és Toni Alcinas, jugador al qual conec personalment, un 10 com a persona. En quant al seu futur, ell ha de compaginar el seu treball diari amb la seva passió. I així i tot està entre els 64 millors del món, el 53 ara mateix. Es diu aviat. Aquest és el seu present, amb la seva qualitat i mentalitat el futur serà el que ell vulgui.

El mallorquí Toni Alcinas, de Campos

És utòpic pensar en jugadors d’aquí disputant finals del Mundial o World Cup?

Primer vull dir que cal potenciar aquest esport, llavors tot seria més senzill. Els que manen haurien d’apostar pels dards. Hi ha molts grans jugadors amateurs que es quedaran pel camí perquè no hi ha ningú que aposti per ells. Per sort, a poc a poc es van obrint nous camins. Diria que, a curt termini és utòpic pensar-ho. A llarg termini no.

L’ambient de festa és inherent als dards? Sempre ha estat així?

Encara que sembli inherent, no sempre ha estat així. Encara que jo no he conegut aquest ambient antic “seriós”. Veient vídeos, l’ambient potser s’assemblava més a un partit de tennis. No dic que abans fos millor o pitjor, però crec que l’ambient actual li ve bé als dards.

L’ambient de festa entre el públic, un dels grans atractius dels dards

Com està el món dels dards a la Península?

Bé, m’agradaria estendre la pregunta incloent també territoris insulars, ja que els dos millors jugadors espanyols i representants en aquest WorldCup són de Sant Cristóbal de la Llacuna (Tenerife) i Campos (Mallorca). Crec que el món dels dards està molt viu a nivell amateur. El major exemple està en els sacrificis que fa la gent per a anar a tornejos, molts quilòmetres, hores d’entrenament, esforç econòmic… a vegades per a jugar una ronda i caure eliminats.

Abans d’acabar volia agrair-vos l’oportunitat que em doneu d’expressar la meva opinió. Aquesta ha estat la meva primera entrevista i m’enorgulleix que hagi estat a un portal web i revista física que potencia esports diferents al futbol. Estic per al que necessiteu.

I nosaltres li ho agraïm!

I podeu seguir a VacenDardos a Facebook, com a Twitter o al bloc