Cinc esports per a James Bond

4 minuts de lectura

bond_golf_and_me_2

Avui s’estrena Spectre, la nova pel·lícula de Bond, James Bond. L’agent secret més famós del món ha estat una icona per a molts. Amb milers de seguidors arreu del planeta, el personatge creat per Ian Fleming ja és un mite. Guapo, elegant, dur quan cal i efectiu; Bond ha robat l’ànima de milers de persones convertint-se en una de les postals del Regne Unit, un dels que millor ven Londres al món.

El que poca gent sap és que 007 era escocès. En concret d’Edimburg i segons els llibres de Fleming, va anar a una de les escoles més elitistes de la capital d’Escòcia, el Fettes. Amb exalumnes com Tony Blair o Angus Deaton (últim premi Nobel d’Economia) aquest col·legi té els seus quatre cases i per tant equips diferents. Aquí és on Bond va aprendre a ser Bond. Idiomes, disciplina i tecnologia … conquistar a les dones no ho ensenya ningú.

Per a un agent secret la forma física és important així que l’esport és fonamental. Aquí cinc esports que podria haver practicat James Bond al Fettes.

Entrada del Fettes College a Edinburgh per Kim Traynor
Entrada del Fettes College a Edinburgh per Kim Traynor

Rugby

L’esport de les classes altes i mitjanes al Regne Unit per excel·lència. El primer partit que es va jugar al Fettes va ser el 12 octubre 1870 on cada equip va jugar amb 22 davanters i 5 defenses. Des d’aquest dia, el rugbi ha canviat i ha evolucionat bastant, tant a nivell de normes com a nivell tècnic. Avui dia, a les instal·lacions de Carrington Road, hi ha 23 equips de rugbi de diferents categories.

En aquest prestigiós col·legi, gràcies al rugbi, alguns noms han passat de ser mers alumnes a ser una llegenda. Un d’ells T.J. Torrie que va ser el primer jugador de rugbi del Fettes en ser internacional, curiosament debutant en un Escòcia – Anglaterra el 1877. AR Don Wauchope, conegut com Bunny, KG McLeod, Herbert Waddel o GPS McPherson s’uneixen a la llista de llegendes d’aquest col·legi que bé podria haver posat a James Bond. Espatlles amples per l’esmòquing a 007 no li falten.

Hoquei herba

Però si hi ha un esport popular al Fettes aquest és l’Hoquei Herba. Elitista per tradició, l’hoquei en aquest col·legi té un total de 36 equips sumant els masculins i els femenins. És difícil apropar-se al col·legi i no veure alumnes amb els seus estics ficats en una funda a l’entrada de Crewe Road South, on té els seus camps el Fettes o en les instal·lacions de la Universitat d’Edimburg a Peffermills, on també juguen alguns equips de l’escola.

A simple vista costaria imaginar un futur agent secret jugar a hoquei herba, però el jove Bond ho podria escollir per acostumar-se a rebre algun que altre cop de colze, cops d’estic o acostumar-se a acabar a l’hospital amb un ull morat o amb la seva mandíbula trencada . Al contrari del que pensen els que no practiquen aquest esport, l’hoquei herba li pot venir molt bé a algú que vulgui rebre molts cops a la vida. I Bond se n’emporta sempre uns quants, encara que sempre acabi impol·lut.

Lacrosse

Un dels esports més populars al Fettes i menys coneguts per al gran públic. Popular sobretot als Estats Units, però també a Canadà, Anglaterra, Austràlia i Nova Zelanda; i Escòcia no és una excepció dins el món anglosaxó. Consisteix en dos equips de deu jugadors cadascun amb un pal amb una xarxa en el seu extrem superior. El Lacrosse consisteix a passar la pilota de goma d’un a un altre amb la intenció de fer arribar la pilota a la xarxa de l’equip contrari. Al Fettes juga en superfície de gespa però es pot jugar sobre material sintètic.

Estant en edat escolar, Bond podria haver escollit aquest esport que té 9 equips al Fettes. L’única pega per a un futur agent secret seria que no hi ha contacte físic al Lacrosse, però no tot són cops de puny i baralles a la vida de 007. Al contrari, Bond bé podria desenvolupar gràcies al Lacrosse, les seves habilitats de treball en equip i rapidesa que tan útil li seria en el futur per escapolir-se dels dolents de la pel·lícula.

Golf

No hi ha res més escocès. I Bond ho és segons Ian Fleming, així que al Fettes College el jove James bé podria haver escollit formar part de l’equip de Golf de l’escola. Curiosament, el primer James Bond, el més escocès, Sean Connery (per a alguns el millor) no era un gran amant d’aquest esport. Avui en dia sí. Tot i viure a prop de Bruntsfield Links, un dels camps de golf més antics del món, Connery no havia jugat mai a aquest esport. La seva afició al golf, de fet, li va arribar al rodatge de Goldfinger on va estar donant classes per a una escena de la famosa pel·lícula al Royal Dornoch al nord-est de les Highlands.

Si el jove Bond hagués sabut el seu destí com a agent secret i que en el futur es veuria les cares amb Goldfinger al St George de Kent per rodar la famosa escena amb el dolent de la pel·lícula, s’hauria apuntat com a membre de l’únic equip de golf del Fettes per estalviar-entrenaments a les fredes terres altes, millorar el seu swing ja des de petit i, sobretot, per acostumar-se a la solitud de l’agent secret i a la lluita contra tots i contra un mateix.

Natació

Al col·legi Fettes, Bond bé podria haver-se apuntat als tres equips de natació que hi ha per desenvolupar esquena, braços i cames en un dels esports més complets que hi ha. I com no, apuntar-se a natació a l’escola hagués ajudat al jove Bond per a futurs treballs. De fet, algunes de les seves missions han acabat passades per aigua, així que un bon estil de crawl o braça sempre li han anat bé a James Bond.

Però no només en escenes perilloses s’ha mullat l’escocès. En les seves pel·lícules, Bond ha tingut aigua per donar i vendre. A vegades al mar i de vegades en un jacuzzi, és clar. Em ve al cap sense pensar massa Ursula Andress en la pel·lícula contra el Doctor No, Claudine Auger i Martine Beswick en Operació Trueno o Halle Berry en Mor un altre dia sortint de l’aigua, aquí Bond també havia de moure’s com peix a l’aigua. I no segueixo…

Jordi Caixàs – @palamospower / Global Edinburgh