Les Wampas, de Rimini. La cançó – homenatge al pirata Pantani

2 minuts de lectura

El veterà grup de punk francès Les Wampas –ells defineixen la seva música com a “yéyé-punk”–, format el 1983 a la regió parisina de l’Ille de France, va publicar l’any 2006 el seu novè àlbum, titulat “Rock’n’Roll Part 9”, en el que apareixia una cançó, anomenada Rimini, en homenatge al mític ciclista italià Marco Pantani, tot i que a ell no el citen literalment en cap moment.

Marco Pantani

Rímini és probablement un dels centres turístics més famosos de la costa adriàtica italiana, ciutat pionera en un nou tipus de turisme en la seva època, el de sol i platja, i que a l’estiu veu com la seva població es multiplica, com passa a localitats catalanes com Salou o Lloret de Mar. Però molts aficionats al ciclisme la primera vegada que van sentir aquest nom va ser el funest 14 de febrer del 2004, quan van trobar el cos sense vida del llegendari escalador Marco Pantani, a l’habitació d’un hotel d’aquesta localitat costera, que de fet es troba a menys de 40 quilòmetres de la seva Cesena natal i és la platja de San Marino.

Didier Wampas, el cantant del grup, és un apassionat del ciclisme, i explicava que al passar una nit a Rimini, i no trobar-la gaire maca, li va venir al cap que “Il Pirata” –sobrenom que s’havia guanyat amb el seu estil agressiu i el mocador al cap– havia mort allà tot sol en una habitació d’hotel, a l’hivern, i va voler dedicar-li una cançó. Wampas li pregunta a Pantani directament que què li va agafar per anar a morir a Rimini, volent destacar l’absurd de triar aquella ciutat per posar punt i final als seus dies, ja que li semblava especialment trist.

les-wampas-photo-543bd2de3fd76

Recordem que el ciclista italià va ser acusat de dopatge l’any 1999, quan després de guanyar quatre etapes, era a punt de repetir victòria al Giro d’Itàlia i va ser desqualificat, i aquest va ser el punt d’inflexió que el va fer caure en una espiral de depressió i drogadicció –l’informe oficial de l’autòpsia va establir la causa de la mort en la sobredosi de cocaïna– que el van portar a la mort. Didier canta a la tornada que espera que l’anar més amunt i més ràpid que els altres, no el fes perdre’s el paradís. També canta que els pirates, com Barba Negra, l’esperaven allà dalt, i el desig que un dia tornés amb ells cridant venjança i reduint Rimini, l’escenari de la seva caiguda, a les cendres.

https://www.youtube.com/watch?v=aFlASEnkKEQ

Lletra:

Rimini

Le soir quand l’Italie est triste
Elle ressemble à Rimini
Non mais vraiment
Qu’est ce qu’il t’a pris
D’aller mourir à Rimini

Barbe Noire t’attendait là-haut
Les pirates étaient fiers de toi
Non mais vraiment
Qu’est ce qu’il t’a pris
D’aller mourir à Rimini

Tu allais plus haut,
Plus vite que les autres
J’espère que tu n’as pas raté
Le Paradis

Oui à côté de Rimini
Même Palavas a l’air sexy
Car à côté de Rimini
La Grande Motte ressemble à Venise

Ouhouhouh x 3

Tu allais plus haut,
Plus vite que les autres
Oui pour toi Rimini c’est bien fini
Tu allais plus haut,
Plus vite que les autres
J’espère que tu n’as pas raté
Le Paradis

Un jour avec tous les pirates
Tu reviendras crier vengeance
Le bandana sous les étoiles
Pour réduire Rimini en cendre