Thomas de Gendt, guanyador a Camprodon / Isaac Muntadas - Nació Digital

Thomas de Gendt s’exhibeix en solitari a Camprodon

3 minuts de lectura
Thomas de Gendt ha tornat a brillar en solitari després de rodat escapat durant la tercera etapa de la volta. Un triomf preciós als carrers de Camprodon que l’ha catapultat cap al primer lloc de la general.

La tercera jornada de la Volta començava amb reaccions de tota mena al canvi de recorregut anunciat el dia anterior davant la previsió de fred, vent i possibilitat d’allaus a Vallter 2000. Dels tres ports de primera categoria previstos inicialment només es mantenia el Coll de Bracons i s’afegia, al tram final, un port de 2a (Collabós) molt més assequible per als corredors. De l’etapa reina a una etapa de mitja muntanya amb menys quilometratge i final a Camprodon que capgirava les previsions de tots els equips.

Un canvi de recorregut que, en general, ha estat molt aplaudit per part dels ciclistes. És el cas d’Antonio Molina, de Xàbia, protagonista de les escapades de les dues primeres etapes de la Volta, que ho celebrava abans de prendre la sortida a Sant Cugat del Vallès: “Es preveia un dia molt dur, però el canvi de l’etapa és encertat. Els organitzadors han actuat molt bé, amb seny. No és tracta tant de la temperatura que pugui haver-hi, sinó el contrari: amb més calor, la neu es fon i és molt perillosa per als ciclistes, també per les possibles allaus“.

Recorregut definitiu de la 3a etapa de la Volta
Recorregut definitiu de la 3a etapa de la Volta

Sense Vallter 2000, ni Oix ni Rocabruna, el perfil d’etapa era ideal per tal que ciclistes tot-terreny ho intentessin en escapada, que s’ha format amb cinc corredors. Dos d’ells són ciclistes ja clàssics en plantejar reptes al gran grup: Thomas de Gendt i Lluís Mas. Al darrere, el Movistar ha controlat el grup amb un ritme tranquil (una altra hora de retard respecte l’horari previst) només trastocat en algun moment pels homes del Mitchelton Scott.

Alejandro Valverde, amb el mallot de líder al Coll de Bracons / Josep Maria Montaner - Nació DIgital
Alejandro Valverde, amb el mallot de líder al Coll de Bracons / Josep Maria Montaner – Nació DIgital

El belga era el més fort dels de davant i ho ha demostrat en nombroses ocasions al llarg del recorregut. Coronant amb uns metres de marge el Coll de Bracons, ha format un trio al descens amb Mas i Bizkarra fins arribar a la segona ascensió de la jornada, on ja ha rodat en solitari amb 2 minuts i 20 segons de marge sobre el pilot a menys de 20 quilòmetres de meta. Lluís Mas, per cert, serà el portador del mallot dels esprints intermedis a partir d’aquest dijous.

WhatsApp Image 2018-03-21 at 17.21.21
Bizkarra, Mas i De Gendt rodant escapats a Olot / Martí Albesa – Nació Digital

En el tram final de l’ascensió a Collabós Marc Soler ha saltat del pilot en un atac que ha comptat amb una ràpida reacció per part dels homes cridats a lluitar per la general. En el pas pel túnel final de l’ascensió quatre corredors han agafat 30 segons de marge sobre el pilot: Nairo Quintana, Thibaut Pinot, Simon Yates i Mathias Frank. Tres pesos pesants de la Volta a Catalunya i un excel·lent corredor en proves d’una setmana que han obligat a reorganitzar-se al darrere. L’Sky ha assumit les regnes de la persecució mentre Thomas de Gendt es mantenia al capdavant de la cursa malgrat l’intens vent en contra que ha bufat camí de Camprodon.

De Gendt, que ja havia guanyat dues etapes a la Volta (2013 i 2016), ha aguantat perfectament els intents per caçar-lo i ha entrat en solitari a Camprodon. Al darrere, els quatre perseguidors han estat caçats pràcticament a la línia de meta per la resta de favorits, encara que Simon Yates (2n) i Thibaut Pinot (3r) han aconseguit una bonificació que pot ser decisiva per a la general final de Montjuïc. El britànic, a més, ja és l’únic cap de files del seu equip després de la caiguda del seu germà i que Chaves hagi perdut pràcticament dos minuts a l’etapa d’avui. Tots els favorits, però, hauran de retallar la distància perduda amb Thomas de Gendt, nou líder de la prova i que intentarà defensar el seu liderat a la general. De Gendt, per cert, també és líder de la muntanya.

Thomas de Gendt, guanyador a Camprodon / Isaac Muntadas - Nació Digital
Thomas de Gendt, guanyador a Camprodon / Isaac Muntadas – Nació Digital
Una caiguda a Camprodon ha afectat a corredors que també volien fer un bon paper a aquesta volta com Adam Yates, Jordi Simón o Dani Navarro. Yates, el més perjudicat dels tres, ha quedat estès una bona estona al terra i ha hagut d’abandonar.

Aquest dijous, més muntanya

Aquest dijous la Volta arriba a La Molina, una ascensió clàssica en els darrers anys que vindrà precedida per l’ascens al Port del Jou (1a categoria) i al llarguíssim Coll de la Creueta (especial). Terreny suficient per tal que la carrera es torni a moure molts quilòmetres abans d’arribar a la línia de meta.

Volta 4

Classificació de la 3a etapa

1. Thomas de Gendt – Lotto Soudal 4:14:48
2. Simon Yates – Mitchelton Scott a 0:20
3. Thibaut Pinot – FDJ M.T.
4. Mathias Frank – AG2r M.T.
5. Nairo Quintana –Movistar Team M.T.

Classificació general

1. Thomas de Gendt – Lotto Soudal 12:34.54
2. Alejandro Valverde – Movistar Team a 0:23
3. Jay McCarthy – Bora-Hansgrohe a 0:27
4. Daryl Impey – Michelton Scott a 0:29
5. Simon Yates – Mitchelton Scott M.T.