Rutes ciclistes segures via micromecenatge

1 minut de lectura
El Dia Mundial de la Bicicleta és el dia en que comença una campanya de micromecenatge d’interès per a tots els ciclistes.

En els darrers anys Cyclocat ha anat classificant camins segurs per moure’ns en bicicleta a Catalunya. La xarxa ja compta amb més de 1.500 quilòmetres documentats i ara aquesta entitat vol fer un pas endavant amb la creació d’un programari que permeti crear un gestor de rutes per què els usuaris puguin triar en cada moment les rutes ciclistes més segures.

Cyclocat ha iniciat una campanya de micromecenatge a Verkami per tal de tirar aquest programari endavant i continuar essent un agent actiu en la millora de la mobilitat en bicicleta al nostre país. L’objectiu és disposar d’una eina fàcil, còmode i ràpida a partir d’un enrutador. El programa, un cop sigui realitat, detectarà la millor ruta possible a partir dels tracks segurs documentats a la web tenint en compte els camins per on ja ha passat una bici abans, pels camins recomanats per ciclistes locals, pels recorreguts que tenen sensibilitat ciclista i, com és lògic, prioritzant la seguretat.

El programari permetrà seleccionar un punt de sortida i un d’arribada i la Guineu (el nom que li donen els creadors) crearà la ruta personalitzada tenint present també el nivell del ciclista o la fluïdesa de la ruta, que es podrà descarregar al mòbil o bé des de qualsevol aparell GPS per seguir-la sobre el terreny.

Rutes ciclistes segures validades in situ

Cyclocat compta amb diversos “xerpes” que fan possible la classificació de les rutes. Els xerpes són ciclistes locals que coneixen bé el seu territori i que estan atents a qualsevol canvi en els recorreguts transitables en una bicicleta. D’aquesta manera els trajectes disponibles actualment a la web de l’entitat es consideren fiables i testats, i es persegueix el mínim contacte possible amb els cotxes així com el mínim desnivell possible per ser traçats factibles per a tota la família.

Els impulsors de la iniciativa volen que l’eina de programari sigui d’accés gratuït amb l’objectiu de millorar la seguretat dels ciclistes, afavorir l’ús de la bicicleta i contribuir a la reducció de la contaminació així com ajudar a millorar la salut de la població.