Ricardo Ten bat el rècord del món de persecució amb 43 anys

2 minuts de lectura
Apeldoorn acull des d’avui i fins diumenge els campionats del món de ciclisme en pista adaptat

L’estrena del mundial de ciclisme en pista adaptat en any preolímpic ha tingut al valencià Ricardo Ten com a gran protagonista. El veterà ciclista ha debutat a la prova de la persecució individual C1 a la fase de classificació i ho ha fet amb una exhibició rotunda. Una manera de deixar clar d’entrada que els dos ors assolits fa un any a Rio de Janeiro no eren fruit de la casualitat i que sens dubte serà l’home a batre per a la resta de rivals de la categoria C1 aquests dies als Països Baixos.

Ricardo Ten, de fet, ha debutat al campionat establint un nou rècord del món amb un temps de 3:50.051 que és una fita en la modalitat de persecució individual en C1. Fa poques setmanes va demostrar tot el seu talent amb tres medalles d’or als campionats internacionals de Manchester (persecució individual, scratx i 1 km contrarellotge) i ara és el màxim favorit en aquestes disciplines a Holanda.

El rècord mundial i el domini que ostenta Ricardo Ten sorprèn especialment per dos factors. El primer, la seva veterania: aquest any el valencià celebrarà el 44è aniversari i a la pista s’enfronta davant rivals força més joves que ell. Sens dubte, un exemple de la seva capacitat per persistir a l’esport d’elit malgrat totes les dificultats. El segon és la seva condició de quasi novell.

Ricardo Ten és una de les grans llegendes de l’esport paralímpic de casa nostra. Quan tenia vuit anys va patir un accident i va perdre els dos braços i una cama per sota el genoll. Més endavant va optar pel camí de l’esport per superar tots els entrebancs físics fins al punt de convertir-se en una estrella capaç de debutar amb dues medalles als Jocs Paralímpics d’Atlanta de 1996. Des d’aquell moment i fins als Jocs de Rio de 2016 Ten va ser un dels nedadors més llorejats del món.

Múltiples títols mundials i olímpics a les piscines, pluja de podis, campionats europeus… Ricardo Ten va brillar en una longeva carrera a l’aigua que va decidir aturar després dels darrers Jocs. El valencià, lluny de pensar en la retirada, va decidir tastar el ciclisme. Un salt assumit ja entrada la quarantena que està tenint uns resultats immillorables. Ricardo Ten ja domina les curses al velòdrom (i alguna també a la carretera) amb la mateixa solvència que ho feia a la piscina. Després del rècord d’avui ningú dubta que d’Apeldoorn en tornarà amb més ors cap a casa. I que a Tòquio 2020 serà un clar candidat al podi com ho porta sent des de 1996.

Sabies que… Mayalen Noriega debuta en un campionat del mon de ciclisme adaptat? La ciclista catalana ha decidit formar tàndem amb la murciana Kuki López i aspira a obtenir en el seu debut una plaça de finalista al velòdrom holandès. Allà, és clar, Joan Font i Ignasi Ávila tornaran a lluitar per un nou títol mundial.