Movistar és el monstre de la CRE de Banyoles

3 minuts de lectura

* Actualització: Aquest dimecres al matí, una hora abans de la sortida, l’UCI ha canviat la seva decisió d’ahir. El Movistar ha estat sancionat en bloc amb un minut de penalització. Ben Hermans, del BMC, vestirà el mallot de líder en l’etapa Mataró – La Molina.

Banyoles ha estat avui l’origen i el destí de la gran novetat del recorregut de la Volta d’aquest any, –amb permís de l’esperat ascens al Mont Caro, el gegant de les Terres de l’Ebre–, la contra-rellotge per equips de Banyoles. Si hi ha una cançó d’esplais i caus que canta l’existència d’un monstre a la ciutat, en aquest dimarts de març i cel entelat de núvols el que ha devorat la resta ha estat el Movistar, fent gala de potencial, plantilla i sobretot les ganes sempre intactes d’Alejandro Valverde de guanyar qualsevol prova en la que prengui la sortida. El murcià és el més reforçat entre els grans favorits a la victòria final després d’una segona etapa de gran transcendència, que obligarà Froome i Contador, juntament amb la resta, a haver d’anar a l’atac en tots els episodis que queden fins diumenge. I això, pels espectadors, és una notícia rodona.

Captura de pantalla 2017-03-21 a les 17.14.38

No és poc el rèdit que treu Valverde d’aquesta CRE. Tot i que en un primer moment el líder havia de ser el seu company d’equip José Joaquín Rojas, finalment i després de tres desqualificacions per l’equip és el propi Valverde el que lidera la prova. Té un mosquit empipador com Van Garderen a dos segons, sí, però allunya a uns notables 46 el sempre favorit Chris Froome i Alberto Contador se’n va a l’1,15 de distància. I el Movistar té un equip dominant. Un dels tres favorits queda més que reforçat. I líder, després que sustentant-se en la realització televisiva i una queixa del BMC els comissaris de la prova hagin tret tres minuts a Rojas, dos a Amador i un a Oliveira, per haver-se empès durant el trajecte.

El BMC de Samuel Sánchez i Van Garderen hagués estat el gran favorit si el recorregut no amagués pendents i sorpreses. Els del mallot vermell i negre són especialistes en la cronometrada per equips i ho van tornar a demostrar establint una marca que tant als passos intermedis com a la meta de Banyoles se’ls escapava notablement als equips de dos dels grans favorits. El Trek Segafredo de Contador, amb el madrileny fent relleus generosos i marcant la ganyota característica, s’escapava més d’un minut. Una rèmora similar perdia, en aquesta bugada, la locomotora de l’Sky que sempre desprèn tons més industrials que humans quan es compromet col·lectivament.

Movistar, un espectacle

Eusebio Unzué va ser intel·ligent ahir a Calella. Alejandro Valverde va entrar cinquè a l’esprint però més que aspirar a la glòria que va ser per Cimolai buscava, precisament, que l’equip Movistar tingués al voltant de Banyoles sempre les referències dels rivals per competir amb avantatge. Aquest benefici es va fer evident ja al punt mig on l’equip de la multinacional telefònica marcava el millor registre. L’amalgama entre equips continentals i Pro Tour va permetre, a més, veure una estampa tan poc habitual com el Movistar en ple doblant als pobres holandesos del Roompot. Quin espectacle, els de l’equip navarrès!

A la línia de meta el Movistar va suar de valent la victòria. Per només dos segons sobre un BMC a qui s’adaptava millor el darrer tram d’etapa. L’últim quilòmetre va ser d’infart, amb el vilanoví Marc Soler perdent contacte per pocs metres i un Valverde imperial llançant l’esprint i entrant el primer, assegurant-se el mallot de líder que duu els colors ciclistes de Sants.

El Movistar a la CRE de Banyoles
El Movistar a la CRE de Banyoles

 
Totes les crítiques que ha acumulat durant anys la transmissió televisiva de la Volta poden començar a remetre. Bona part dels quilòmetres de la contra-rellotge d’avui els hem vist, sobretot quan la càmera que es punxava era la de l’helicòpter, fruint del Pla de l’Estany, per carreteres sinuoses entre camps força ufanosos, amb el verd primaveral apujat de to. La rodalia de l’Estany és terra Fosbury per excel·lència, racó de tot l’altre esport i avui ha ofert una cara preciosa per a tota l’audiència mundial.

Quin és l’estat de salut del català a l’esport?

Nova revista en paper a la venda.

Fes possible la Fosbury! Associa’t-hi!