Mireia Soler, la bicampiona ibèrica de Brompton que no té bicicleta urbana

Entre totes les noves modalitats esportives que van apareixent en els darrers anys n’hi ha unes quantes vinculades directament a una marca comercial. És el cas de les curses Brompton, les competicions ideades per esdevenir la referència de les bicicletes urbanes.

Utilitzades com a mitjà de transport en ciutats d’arreu del món, la seva vessant esportiva esdevé un espectacle que transcendeix l’esforç físic dels participants. Amb un reglament que obliga els participants a vestir amb elegància i una sortida en què la rapidesa en el muntatge de la bicicleta és determinant, les curses Brompton són un fenomen creixent. Per entendre a què ens referim, només cal que feu un cop d’ull al resum del campionat mundial disputat a Londres l’estiu de 2016:

El campionat del món és l’etapa final d’un circuit que compta amb diferents curses classificatòries. Aquest 2017 se n’han programat 5 abans d’enfilar la gran final de Londres, que es disputarà el proper 29 de juliol. Els EUA, el Japó, Corea del Sud, Itàlia i Catalunya són les seus del circuit, que aquest any ha tornat a coronar a Mireia Soler com a campiona de la Península Ibèrica. La prova es va disputar per segon any consecutiu al Circuit de Catalunya de Montmeló el passat mes d’abril i va comptar amb la participació de dues-centes persones.

Una campiona de Brompton de la Cerdanya

Mireia Soler ha guanyat les dues edicions disputades a Catalunya en una prova que aplega els esportistes de l’estat espanyol, de Portugal i d’Andorra. La dominadora de les curses Brompton, però, viu força allunyada de l’ambient urbà on la marca ha fet forat. Resideix a Gréixer (poble que forma part del municipi de Ger, a la Cerdanya) i és la tècnica d’esports de Bellver de Cerdanya.

FB_IMG_1497599789593

Mireia Soler, en acció durant el mundial de Londres de 2016

Amant de les curses de muntanya (el darrer cap de setmana va participar a l’Olla de Núria) i de la bicicleta de carretera, la seva irrupció en el món de les Brompton va ser insòlita: “Mai havia agafat una bicicleta plegable. Visc a la muntanya i allà no n’utilitzem pas. El meu pare, que és de Vilanova i la Geltrú i es mou en Brompton, es va assabentar de la cursa de Montmeló, em va proposar que l’acompanyés i li vaig dir que sí. Dos dies abans de la cursa, vaig baixar perquè m’expliqués com s’havia de muntar la bicicleta, que no en tenia ni idea. Així que ens vam presentar al Circuit de Catalunya, vestits amb americana i corbata i… resulta que vaig acabar guanyant“.

Londres embogeix amb les Brompton

Soler va guanyar amb una bicicleta cedida i es va classificar, d’aquesta manera, per disputar el campionat del món de Londres. Allà va ser cinquena en la cursa individual i va liderar l’equip JH Wonder Women (format per Soler, Val Dos Santos i Nadine Heid) cap al títol mundial. Un èxit enorme per a una ciclista que tampoc havia pogut fer entrenaments específics per la cursa: “L’ambient a Londres és espectacular. La gent s’ho pren seriosament. Està ple d’urbanites i de ciclistes professionals que volen participar-hi. Hi ha un munt de gent pendent de la cursa, que passa pel davant del Palau de Buckingham… s’ho curren molt!“.

FB_IMG_1497599852897

Mireia Soler, al mig, durant la cursa pel centre de Londres

Qualsevol bicicleta urbana té diverses limitacions que modifiquen l’estil sobre la bicicleta i la velocitat. Malgrat tot, els especialistes poden anar molt ràpids: “A Londres el recorregut és pla i em va arribar a sortir una mitja de 30km/hora! A Montmeló no es veu per la tele, però hi ha pujades que… déu n’hi do! Jo m’aixeco, que ja tinc l’hàbit de fer-ho amb la bici de carretera

La bicicleta, cedida

Per al mundial de Londres d’enguany Soler podrà entrenar, a priori, en millors condicions que l’any passat, de manera que no ens hauria de sorprendre veure-la lluitar pel podi. El repte és trobar el temps i l’espai ideals per acabar d’afinar la preparació en una nova bicicleta… que tampoc és seva: “Jo no tinc una bicicleta Brompton. L’any passat me la va deixar el meu pare per anar a Londres i aquest any ha estat la botiga Brompton Junction de Barcelona la que va convidar-me a formar part del seu equip a Montmeló i la que em deixarà la bicicleta per anar al mundial. Si visqués a Vilanova, segur que la utilitzaria, però allà dalt heu de pensar que per arribar a casa tinc una pujada de tres quilòmetres fins a Gréixer amb percentatges del 12%. Amb la bici plegable és impossible“.

Mireia Soler, una amant dels esports de muntanya que s’ha erigit en la referència de la bicicleta urbana a casa nostra. Campiona del món per equips i cinquena millor ciclista individual, aquest estiu tornarà a posar-se camisa i corbata per intentar lluitar amb les millors a Londres, la capital mundial de les brompton.

FB_IMG_1497599863516

L’esportista de Gréixer, vestida de gala per afrontar la cita londinenca

La Fosbury ens cooperativitzem.

Fes-te sòcia!