Miguel Ángel López celebra el triomf a La Molina / Josep Maria Montaner

Miguel Ángel López triomfa a La Molina i és el nou líder de la Volta a Catalunya

3 minuts de lectura
La 99a edició de la Volta Ciclista a Catalunya ha viscut una etapa decisiva amb final a La Molina

Després de l’etapa de dimecres a Vallter 2000 un munt de corredors sense opcions de lluitar per la general han volgut ser protagonistes en la jornada d’avui. Fins a 24 corredors han rodat escapats en una jornada en què el pilot ha anat rapídissim i que ha acabat amb una darrera ascensió amb moltes alternatives i amb diferències de temps poc habituals a La Molina. Miguel Ángel López (Astana) ha sigut el més fort del dia i se situa com a màxim favorit per guanyar la Volta a Catalunya el diumenge.

Després d’un dia d’alternatives al capdavant, amb atacs diversos al grup d’escapats, Movistar ha jugat molt bé les seves cartes i després de diversos moviments Marc Soler s’ha situat al capdavant de la cursa en la penúltima ascensió de la jornada després d’haver superat quilòmetres abans un port de 1a categoria a Coubet i un altre d’especial a la Creueta.

El grup d’escapats, amb Marc Soler al fons / Josep Maria Montaner

Des de la primera ascensió a La Molina fins a l’arribada de nou a Alp per encarar la segona pujada a l’estació d’esquí l’equip Sky ha marcat un fort ritme que ha començat a reduir ràpidament el pilot. Per davant, Soler somiava en la victòria després de sacrificar les seves opcions per la general ahir exercint de gregari d’un desaparegut Alejandro Valverde.

Ciclistes com Carapaz, Pinot, Zakarin o Kudus han perdut contacte amb la resta de favorits en l’inici de l’ascensió i Miguel Ángel López ha sigut el primer en atacar a poc més de vuit quilòmetres per la meta i ha obert les hostilitats en un grup que ràpidament ha tornat a perdre unitats per donar protagonisme als mateixos ciclistes d’ahir: López, Bernal, Quintana i Yates. Dan Martin en aquesta ocasió ha quedat endarrerit i ha format part d’un ampli grup perseguidor. Els atacs constants de Bernal i López han perjudicat clarament les opcions de victòria de Marc Soler i Gregor Mühlberger, que han vist com en un parell de quilòmetres el seu avantatge es reduïa a gran velocitat.

El tetracampió del Tour de França Chris Froome ha exercit tasques de gregari per a Egan Bernal / Josep Maria Montaner

López ha saltat endavant definitivament atrapant a Guillaume Martin que venia de l’escapada (i que ha aguantat tant com ha pogut) i ha marxat en solitari buscant el cap de cursa i el lideratge de la general. Per darrere Simon Yates i Steven Kruijswijk han enllaçat amb el grup de Bernal, Quintana i Yates i Simon ha treballat com a gregari d’Adam per apropar-se a López. A quatre quilòmetres de l’arribada López ja ha contactat amb Soler i Mühlberger al cap de cursa.

Les diferències entre tots els grups que lluitaven per la victòria d’etapa i la general eren molt curtes en tot moment. Al darrer quilòmetre López i Soler han entrat amb un avantatge d’uns 20 segons sobre Bernal, Yates, Quintana i Kruijswijk. Marc Soler no ha pogut seguir la roda de Miguel Ángel López, que ha completat uns darrers metres a gran ritme per entrar primer a meta en solitari i situar-se líder a la general. Per darrere Mühlberger i Soler (10è a la general) han impedit a corredors com Yates o Bernal sumar bonificacions.

Miguel Ángel López celebra el triomf al podi de La Molina / Josep Maria Montaner

Thomas de Gendt, que era el líder de la Volta, ha perdut contacte amb el grup principal just començar l’ascensió final a La Molina i com era previsible ha dit adéu a les seves opcions de lluitar per la general. El belga, però, ha sigut capaç de sumar més punts per a la classificació de muntanya en l’inici de l’etapa i seguirà vestint un dels mallots singulars de la ronda catalana. Aquest divendres tindrà una nova oportunitat de sumar punts per aquest mallot amb l’ascensió inicial a la Collada de Toses. Una etapa que tindrà una arribada ràpida a Sant Cugat del Vallès però que té terreny i trampes pel camí per afavorir les opcions d’una escapada.

Classificació 4a etapa:

1. Miguel Ángel López (Astana) 4:02:07
2. Gregor Mühlberger (Bora) a 0:16
3. Marc Soler (Movistar) MT
4. Egan Bernal (Team Sky) MT
5. Adam Yates (Mitchelton Scott) MT

Classificació general:

1. Miguel Ángel López (Astana) 17:31:05
2. Adam Yates (Mitchelton Scott) a 0:14
3. Egan Bernal (Team Sky) a 0:17
4. Nairo Quintana (Movistar) a 0:25
5. Dan Martin (UAE) a 0:46

Perfil 5a etapa: