Els podis que ja no es veuen a Mallorca

Mallorca també elimina les hostesses dels podis ciclistes

La temporada ciclista ha començat amb el Tour Down Under. Richie Porte ha fet valer la seva superioritat a les poques ascensions del recorregut per convertir-se en el guanyador. A Austràlia, sempre guanyen els australians. Fa uns mesos explicàvem que hi hauria una novetat no estrictament esportiva. Els podis deixarien de comptar amb hostesses. Era una decisió del govern australià que ràpidament va generar debat en el món ciclista. Des d’aquell moment hem escoltat reaccions de tota mena. Algunes, dignes de mascles de temps pretèrits. Com Fernando Escartín, un dels organitzadors de la Vuelta a Espanya (“No va a dar el ramo de flores un tío con barba, no?“).

Caleb Ewan, dominador dels esprints al Tour Down Under, en un podi sense hostesses

Caleb Ewan, dominador dels esprints al Tour Down Under, en un podi sense hostesses

De tota manera, la mesura australiana ja no serà un bolet. A Mallorca han decidit replicar els seus passos i deixar de comptar amb hostesses als podis. Ho veurem ben aviat en les tradicionals proves d’un dia que se celebren a l’illa a finals de gener. Concretament, 4 proves ja clàssiques previstes del 26 al 29 de gener. La 26a edició de la Platja de Palma Challenge Ciclista Volta a Mallorca, doncs, deixarà de tenir dones-objecte als seus podis.

La decisió correspon a una iniciativa de l’Agència de Turisme de les Illes Balears que vol “posar en valor la imatge de la dona” i que s’aplicarà a totes les activitats patrocinades al llarg de l’any. El govern balear, responsable de la decisió, ho explica amb claredat en una nota de premsa feta pública aquest divendres 20 de gener: “Des del Govern, seguint el seu compromís amb la igualtat de gènere, es volen evitar imatges on la dona és reduïda a la categoria d’objecte sexual“.

El director gerent de l’Agència de Turisme, Pere Muñoz, va més enllà: “La iniciativa pretén acabar amb la cosificació de les dones que posaven al costat dels premiats i els besaven, una foto pròpia del passat, però que avui no té cap sentit si volem dignificar el paper de la dona dins la societat“. També dóna el seu parer Biel Barceló, vicepresident del govern: “és una passa important per evitar transmetre l’exposició de les dones com si fossin un premi més“.

guanyadors-Palma-Challenge-Mallorca-Ciclista_1727837305_36702334_1500x1111

Alejandro Valverde vol continuar acumulant triomfs

El ciclista murcià del Movistar serà un dels ciclistes que arribarà a Mallorca disposat a imposar-se en alguna de les proves. Especialment al Trofeu Serra de Tramuntana, on ja ha guanyat en dues ocasions anteriors. També s’espera la participació de l’alemany André Greipel, vencedor de dues de les quatre proves fa un any. Nacer Bouhanni o Michal Kwiatkowski també tenen les cites mallorquines al seu programa.

Les Challenge de Mallorca són proves d’un dia que no premien la classificació general. És una decisió singular en el ciclisme mundial, tenint en compte que es disputen en dies consecutius. És la primera aturada del World Tour a casa nostra d’aquest 2017. Tan bon punt s’acabi, les mirades es dirigiran cap al País Valencià.