Helena Casas s’estrena al podi mundial del Keirin

2 minuts de lectura
En un any marcat pels Jocs Olímpics de Tòquio la ciclista catalana Helena Casas acaba d’aconseguir un dels millors resultats de la seva trajectòria.

La copa del món de ciclisme en pista 2019-2020 ja és història després que aquest cap de setmana Milton hagi acollit la sisena i darrera prova d’una temporada que va començar el mes de novembre i que ha servit per testar forces de cara al campionat del món que es disputarà del 26 de febrer fins l’1 de març a Berlín. En temporada olímpica, és clar, els resultats han servit per anar configurant el rànquing que determinarà els ciclistes amb bitllet olímpic per a Tòquio quan acabin els mundials.

Després d’una temporada sense opcions per brillar en l’escena internacional, Helena Casas ha sigut una de les protagonistes al podi de Milton en una disciplina diferent a la que l’havia catapultat cap a medalles mundialistes ja fa uns quants anys. El duo de la catalana amb la basca Tania Calvo en velocitat per equips continua actiu i actualment ocupa el dotzè lloc al rànquing de la UCI després d’aconseguir alguns Top 10 aquesta temporada però lluny de la successió de podis viscuts, per exemple, l’any 2016. A la localitat del Canadà, però, Casas ha brillat en categoria individual com mai i s’ha penjat una medalla de plata més que benvinguda.

Centrada en la modalitat del Keirin per seguir progressant a la pista (sí, la prova en què els ciclistes segueixen l’estela d’una moto durant una bona estona), Casas per fi ha obtingut un resultat de luxe amb la plata a la darrera prova de la copa del món. La vigent campiona d’Espanya de la disciplina (i segona classificada al darrer Memorial Miquel Poblet de Barcelona) encara no havia aconseguit una plaça de top 12 a la copa del món. De cop i volta, a Milton ha competit amb de manera brillant i ha anat avançant rondes fins a pujar al podi.

Casas ha participat de manera intel·ligent per anar avançant rondes. En el debut ha sigut quarta en un frec a frec per darrere les tres primeres classificades. Obligada a anar a la repesca, Casas ha sigut la més ràpida de les participants i s’ha guanyat el bitllet per a la segona ronda. Aquí ha aconseguit creuar la meta en el tercer lloc i classificar-se per a la gran final en la lluita per a les primeres sis posicions. En la cursa decisiva per les medalles, Casas ha rodat en primera posició i ha aconseguit seguir la ronda de la neerlandesa Van Riessen quan l’ha superat posant la directa cap a l’or per mantenir una segona posició de gran mèrit davant rivals teòricament més fortes que la de Vila-seca.

Directa cap al mundial

Al final, una medalla de plata i un botí de 450 punts per al rànquing 2018-2020 que determinarà l’accés olímpic. Abans de la copa del món de Milton la catalana ocupava un llunyà 28è lloc del rànquing i l’actuació al Canadà li permetrà avançar posicions i assegurar-se l’accés al campionat del món, que afrontarà amb més confiança que mai:

“Estic molt feliç pel resultat d’avui. Participar al mundial depenia molt del que es fes en aquesta copa del món. Al final, objectiu complert, i ara intentarem donar més guerra al campionat del món!”
Per cert, una dada històrica: mai abans cap dona ciclista de l’estat espanyol havia aconseguit pujar al podi d’una copa del món en la modalitat del Keirin. Un èxit més, aquest cop individual, a l’extens palmarès de la ja veterana Helena Casas Roigé.