Contra el rellotge vital: campiones ciclistes als 40 anys

1 minut de lectura

Aquest 2016 el ciclisme femení ha viscut l’eclosió del talent de la generació dels 90. Ho havíem advertit fa uns mesos i Anna van der Breggen i companyia no han decebut. De fet, a la festa s’hi ha sumat ciclistes de present esplendorós com Katarzyna Niewiadoma o Elena Cecchini. Malgrat això, en les dues contrarellotges més importants de la temporada, les ciclistes dels anys 90 han deixat pas a veteranes. De fet, també ho han fet les dels anys 80. Increïblement, la vencedora de la contrarellotge dels Jocs Olímpics i la guanyadora de la mateixa disciplina als mundials de Qatar superen els 40 anys. Són Kristin Armstrong i Amber Neben, campiones ciclistes amb 42 i 41 anys respectivament.

armstrongrio-olympics-cycling-_webf-9

Les dues nord-americanes, nascudes el 1973 i el 1975, han estat les millors de la disciplina contra el crono aquest 2016. Armstrong, que ha acabat segona a la general d’una prova tan exigent com el Tour de Califòrnia, va aconseguir una proesa inèdita: el tercer or consecutiu als Jocs després de les victòries de Pequín 2008 i Londres 2012. Una contrarellotge de perfil exigent en què va tornar a mostrar les seves habilitats tot terreny. Armstrong va debutar tard en el ciclisme: era triatleta i directora d’un Club de Natació, però va tenir un problema físic que li impedia córrer i nedar al màxim nivell. Rondava els 30 anys quan va començar a destacar en el món del ciclisme.

Repetir títol 8 anys després

El seu triomf lligat al d’Amber Neben ens remet a la temporada 2008. Aquell any Armstrong es va proclamar campiona olímpica i Neben campiona del món. Difícilment haurien imaginat que repetirien èxit compartit 8 anys després. Un dejà vu imprevisible.

_91767270_gettyimages-613932308

Neben s’ha imposat a la contrarellotge plana de Qatar. Va córrer 45 minuts abans que les principals favorites però cap d’elles va poder superar el seu temps de referència. És la cinquena victòria d’una temporada rodona per a Neben, que també es va imposar a la general de la Ruta de França i va vèncer a la contrarellotge de Gatineau. Els principals triomfs de la seva carrera són en la disciplina contrarellotge i a Qatar partia com a candidata per a lluitar pel top 5 final.

Tot i que portava 3 anys amb diversos problemes i fora del ritme de competició, aquest 2016 Neben ha recuperat la seva millor versió dalt de la bicicleta. Al llarg de la seva vida ha superat una meningitis, un melanoma i ha arribat a estar tres dies en coma. 41 anys? L’edat, per a Neben, és un obstacle menor.