Austràlia torna a caminar cap a la igualtat en el ciclisme

2 minuts de lectura
Fa tot just un any el Tour Down Under es va convertir en la primera prova del circuit World Tour en eliminar la tradicional presència d’hostesses als podis ciclistes masculins.

Ho vam explicar amb alegria i vam constatar que en els mesos següents la decisió tenia continuïtat a Mallorca o a la Volta a Catalunya. Just després de celebrar l’edició d’enguany, la prova australiana acaba d’anunciar una altra gran novetat per al 2019: els premis econòmics de la categoria femenina seran els mateixos que els de la categoria masculina.

El govern d’Austràlia del Sud manté la seva aposta ferma per avançar cap a la igualtat de gènere en l’esport. El ministre Bignell ha tornat a sacsejar els patrons establerts del ciclisme amb l’anunci que s’implementarà a partir de 2019. Si fins ara els premis per a les ciclistes de la cursa femenina rondaven els 15.000 dòlars a partir de l’any vinent creixeran fins arribar a les mateixes xifres que s’atorguen als homes ciclistes. La xifra creixerà en 90.000 dòlars, multiplicant per sis l’aportació que fins ara rebien les participants per guanyar etapes o per pujar al podi de la general final.

180111-WTDU-Stage1-7

En l’edició d’enguany, per exemple, Peter Sagan ha guanyat molts més diners que Chloe Hosking tot i que els dos han acumulat el mateix mèrit: guanyar una etapa del Tour Down Under. És un cas equiparable a allò que ja passa al llarg de la temporada arreu del món. Bé, allò que ja passa en aquelles curses que programen una prova femenina i una prova masculina.

A casa nostra l’any passat va néixer la Setmana Ciclista Valenciana (la segona edició es disputarà del 22 al 25 de febrer amb presència ja confirmada d’algunes de les estrelles del pilot internacional) i aquest 2018 la Volta a Catalunya estrenarà una cursa femenina a Montjuïc que coincidirà amb el darrer dia de la prova masculina. Dues iniciatives més que benvingudes que encara tenen un llarg camí per recórrer per assolir el prestigi guanyat a pols del Down Under.

Amanda Spratt, la vencedora de la classificació general per segon consecutiu, ha celebrat l’anunci australià:

La UCI, pionera en el ciclisme

La iniciativa del Tour Down Under té un precedent recent amb la mateixa Unió Ciclista Internacional. L’UCI ha introduït els mateixos premis en les proves que organitza directament: els campionats del món i les copes del món (que no existeixen al ciclisme en carretera però que tenen molt pes a la pista, al ciclocròs o a la BTT). En aquestes cites els premis són els mateixos en categoria femenina i masculina després d’anys d’acumular crítiques per part de les corredores cansades de ser tractades com a esportistes de segona fila.

5a59991d7f0e8_4290749_cyc_tour_women_16_9_13305207_1818934_20180113150148f2bd788b_54a2_47aa_9d43_89d90f05c462.jpg_sd_1280x720

Caldrà veure si, tal com va passar amb les hostesses, la decisió australiana té imitadors en altres proves organitzades per promotors privats o públics arreu del món. Sigui com sigui, aquest només és un petit pas que de ben segur animarà a les millors ciclistes del món a començar la temporada 2019 a Austràlia. Moltes d’elles continuen reclamant a l’UCI que instauri un salari mínim que porti el ciclisme femení cap a la professionalització definitiva del seu esport. Allò que els homes ja fa dècades que viuen amb plena normalitat.