Annemiek Van Vleuten: una exhibició històrica al Giro Rosa

3 minuts de lectura
Annemiek Van Vleuten ha estat la gran triomfadora de la 29a edició del Giro Rosa, la gran cursa del ciclisme femení.

Mentre al Tour de França els ciclistes esperen l’arribada de l’alta muntanya a partir d’aquest dimarts als Alps, la cursa per etapes més important entre les dones ja ha arribat al seu final. La 29a edició del Giro Rosa ha ofert el recorregut més muntanyós dels darrers anys i un dels més exigents de la història per a les ciclistes participants. La duresa del traçat ha estat la clau de l’èxit d’Annemiek Van Vleuten, la campiona indiscutible de la prova d’aquest 2018 amb rècord històric inclòs.

En cap de les edicions precedents de la prova (ni en el seu format actual, vigent des de fa 11 anys, ni en els anteriors) la guanyadora del Giro Rosa havia comptat amb més de 4 minuts d’avantatge sobre la segona classificada. Aquesta és la barrera que ha superat Van Vleuten en una demostració de superioritat difícilment pronosticable abans de l’inici de la ronda italiana. Després de debutar com a professional el 2007, ja amb 25 anys, l’holandesa va haver d’aclimatar-se al màxim nivell abans de fer-se un lloc entre les millors del món. Els seus primers triomfs van arribar el 2010 i des de llavors no ha parat d’oferir mostres de la seva polivalència dalt de les dues rodes.

DiKMI65U8AA6QGr

Van Vleuten va començar guanyant la Route de France, una de les curses per etapes més importants del moment, abans d’alçar els braços al Tour de Flandes o al GP de Plouay. En els darrers anys la neerlandesa havia brillat especialment contra el cronòmetre, proclamant-se campiona del món a Bergen el 2017, així com en curses amb recorreguts sense grans dificultats, com La Course del Tour de França o la Boels Rental Ladies de l’any passat.

Per tot plegat, l’arribada d’un Giro d’Itàlia tan exigent un any després de pujar al podi per primera vegada (va ser 3a a la general) i amb 5 triomfs ja al seu sarró la convertien en una gran candidata a triomfs d’etapa i en una de les múltiples opcions del potentíssim Mitchelton Scott per a batallar la general. Ningú s’esperava, però, que tres mesos abans de celebrar el seu 36è aniversari fos tan superior en l’alta muntanya.

DiKJijPVQAIfQn6

Tres victòries en les darreres quatre etapes del Giro Rosa

Annemiek Van Vleuten ha cimentat el seu triomf al Giro Rosa a la cronoescalada individual, una prova gens habitual en el ciclisme femení i on ha competit a un nivell extraterrestre. En només 15,4 quilòmetres ha aconseguit un avantatge de 2 minuts i 28 segons sobre la segona classificada, la sud-africana resident a Banyoles Ashleigh Moolman, que també ha acabat ocupant el segon lloc del podi final. Una barbaritat que Van Vleuten va aconseguir amb el mallot de campiona del món i en una de les etapes que sens dubte passaran a la història de la prova italiana.

Un cop assolit el lideratge per la porta gran, l’holandesa ha ofert la seva millor versió amb un enorme triomf a la temuda ascensió al Zoncolan: 40 segons de marge sobre Moolman… i pràcticament 3 minuts sobre la tercera classificada! Segons La Gazzetta, hauria arribat a 8 minuts de Froome, en el lloc 44è del Giro d’Itàlia masculí, amb el seu temps d’ascensió. Un resultat espectacular.

També ha aconseguit una darrera victòria en la darrera etapa, també en solitari, en una exhibició de superioritat poc vista a la ronda italiana. Van Vleuten ha guanyat amb més comoditat que els triomfs de la millor versió de Marianne Vos (ha renascut amb la victòria de la 8a etapa!) o de Joane Somarriba. Aquest dimarts defensa victòria a Le Course by Le Tour de France, la prova que porta les corredores a l’alta muntanya dels Alps. Haurà tingut un únic dia de descans, però sens dubte, en el millor estat de forma de la seva carrera, és la gran favorita al triomf.

Les declaracions de la campiona:

És un somni que s’ha fet realitat, no només per a mi, sinó per a tot l’equip. Havíem preparat molt bé la cursa i hem guanyat sis etapes, la general, tres mallots (general i punts per Van Vleuten, muntanya per Spratt) i hem actuat amb confiança i control. És magnífic, sobretot perquè em pensava que mai guanyaria el Giro Rosa. El primer el vaig fer el 2010 i sempre he pensat que no sóc una bona escaladora, de manera que era impossible. Però després de guanyar al Zoncolan i a la darrera etapa, vèncer la general és un sentiment molt singular. El darrer triomf d’etapa no era premeditat. No és cap secret que la millor defensa és un bon atac. Era la meva manera de defensar el mallot