1 x 1 dissabte: 20 colles es disputen “l’altre Concurs”

La d’aquest dissabte serà la tercera edició de la primera jornada del Concurs de Castells. És un invent, doncs, relativament modern que permet sumar més colles al gran cap de setmana i que ha generat un caràcter diferent. Amb menys tensió competitiva i menys revolucions a l’ambient, “l’altre Concurs” suma fins a 20 colles participants –18 classificades i dues de convidades– amb els castells de 8 com a comú denominador en la majoria de totes elles. Tot i així, s’esperen intents de castells de 9 de fins a tres colles i, als seus respectius nivells, totes les agrupacions hi portaran un programa de màxims. Què podem esperar de cadascuna d’elles?

Xicots de Vilafranca

És la gran favorita i declara sense problemes que el seu gran objectiu és guanyar el dissabte del Concurs. Ja fa temporades que els Xicots semblen una colla diferent, ja que de la mà d’Aina Mallol han assolit els galons de 9, el 5 de 8 i sobretot una solvència espectacular amb els castells de 8, dels quals estan establint el rècord anual. L’agost passat van descarregar els seus màxims castells, raó de pes per l’etiqueta de favorits. A més, assagen el 4 de 9 amb folre per si de cas.

dsc_0071_2
Marrecs de Salt

La colla gironina té subratllada la data d’aquest dissabte amb triple fluorescent des d’inicis d’any. Si els assajos finals ho validen, aquells que vindran de més lluny –sense comptar balears ni xinesos, clar– podria arribar el primer intent de castell de 9 dels seus 20 anys d’història. El 3 de 9 entra dins les travesses juntament amb el 5 de 8, el 7 de 8 i la torre de 8 folrada.
fotografia-1024x682

Castellers de Sant Cugat

Els Gausacs són els vigents campions del Concurs de dissabte i per aquest 2016 poden superar l’actuació, amb els tres bàsics de 8, que llavors els va valer per ser els millors. Els vallesans han descarregat ja aquest any el 5 de 8 i el 7 podria ser, també, un castell dins els plans de la colla. Dependrà de la fiabilitat de les primeres rondes per una colla sempre molt seriosa.
160703-fm_castellers

Moixiganguers d’Igualada

Tot i que ja temptegen el 3 de 9 a assaig, la colla de l’Anoia arriba a Tarragona amb ganes de repetir el 2 de 8 amb folre que hi van fer fa dos anys i que a Vilafranca diumenge passat van fer amb una gran solvència. L’acompanyaran del 3 i del 4 de 8, una seqüència que els pot equiparar a diferents de les altres colles.
20150906_moixiganguers_t8f

Xics de Granollers

La torre de 8 descarregada fa dues setmanes és la gran carta de presentació dels del Vallès Oriental, que buscaran sumar-la al 3 i al 4 de 8. El seu estat de forma és bo just després de les vacances d’estiu i si surten reforçats del Concurs poden tornar a pensar en reptes superiors pel final de temporada.
761111

Bordegassos de Vilanova

Des de la invenció del Concurs de dissabte els Bordegassos tenen un idil·li amb aquest. En van guanyar la primera edició i maximitzen prestacions a l’antiga plaça de toros. Per això, tot i que arriben amb un sol 4 de 8 treballen a assaig els altres dos bàsics d’aquest nivell. Plantejaran una diada crescendo, de menys a més.
bordegassos_de_vilanova

Castellers de Terrassa

La colla de la camisa blau turquesa està completant un any notable amb un domini catedràtic sobre la torre de 7. És el seu millor aval –juntament amb els vuit bàsics– per plantejar-se sense complexes de tornar a fer la torre de 8 folrada. Si finalment l’aparquessin o fallés algun altre castell cal contemplar el 9 de 7, que sempre tenen en cartera.
castellers-terrassa-sapunten-primers-castells_1606649494_29932096_3264x2448

Colla Castellera de Sant Pere i Sant Pau

La del barri tarragoní és una de les colles de moda al món casteller ja que ha culminat una millora sostinguda en el temps, assolint amb brillantor i sense massa angúnies la clàssica de 8, és a dir els dos castells de 8 i la torre de 7, a més del pilar de 6. Es poden plantejar el Concurs com una passa més enllà que arribarà en forma de pilar de 7 folrat. Tenen un espadat envejable.
dsc_3402

Sagals d’Osona

Els de Vic desembarcaran a Tarragona amb ganes que el Concurs els sigui propici, amb el bon regust d’haver resolt els castells de 8 abans i amb la voluntat d’enllaçar la seqüència de 4 i 3 de 8 i torre de 7 com a objectiu més plausible.
castellsweb

Xiquets de Hangzhou

No seran un apunt exòtic, sinó que venen per ser el titular de l’endemà. La colla xinesa apadrinada per la Vella de Valls debuta al Concurs i ho fa amb l’aval d’algun 3 de 8 i torre de 7 però amb una voluntat de disputar la victòria que no es pot infravalorar. Han assajat el 4 de 8 i, atenció, la torre de 8 amb folre i el 3 de 9 folrat. Tothom estarà pendent d’ells.

2-3

Castellers de Lleida

Una mala diada de Sant Miquel, diumenge passat, posa pressió a la colla de la camisa de color bordeus. Es planteja com a objectiu la clàssics de 8, també, amb el 3 i el 4 de 8 pendents de reunir en una mateixa diada des de fa quatre anys. Podrien començar amb la torre de 7, que tenen molt per la mà.

20130506191855tecnica2
Castellers d’Esplugues

Els cargolins, com se’ls coneix, volen portar a Tarragona els mateixos tres castells que van fer per la Festa Major, els seus millors de tota la història. Això passaria pel 4 de 8, per la torre de 7 i per un 3 de 7 aixecat per sota del que són autèntics dominadors. El següent graó, en forma de 3 de 8, sembla que haurà d’esperar a més endavant.

maxresdefault
Castellers de la Sagrada Família

Molt bona diada de la Mercè, la de dissabte passat per la colla de la camisa verda. Hi van tornar a fer –i executar amb bones maneres– un senyor 4 de 8 que es converteix en un magnífic aval. Els de la Sagrada Família són a més la millor colla amb el 3 de 7 aixecat per sota i també tenen com a objectiu la torre de 7.

dsc_0946_0
Colla Castellera Jove de Sitges

Un bon 4 de 8 ha estat la millor carta de presentació per la colla de la camisa granada, que també voldrà fer bon paper a Tarragona. Els castells de la gamma alta de set, menys la torre, poden ser els altres trumfos amb els que vulgui plantejar la diada.

4d8-diada-juliol-2016
Castellers del Poble Sec

Els barcelonins arriben a Tarragona alguns punts per sota del seu brillantíssim 2015, però amb ganes d’aprofitar el Concurs per mostrar el seu tarannà possibilista i alegre a l’hora d’executar els castells. Se suposa que optaran per la torre de 7 i està per veure si pugen l’aposta fins al 4 de 8 o no.

sta_eulalia_2016
Al·lots de Llevant

Els de Manacor participen per primera vegada al Concurs i tenen les idees i els objectius molt clars. La colla ha destinat tots els seus esforços en convertir aquest dissabte en el dia més important de la seva història i és per això que volen descarregar el primer 4 de 8 de la seva història, a més de la torre de 7.

SONY DSC

Castellers de Berga

Primera participació dels castellers de la ciutat de la Patum a Tarragona i ganes també de copar l’atenció amb el que podria ser el seu primer castell de 8. Treballen el 4, a més de la torre de 7 que ja han fet enguany i altres castell de la gamma alta.

7d7-cdberga
Tirallongues de Manresa

El seu 4 de 8 recuperat és un aval per ser sense cap complexe a l’arena on voldran tornar-se’l a plantejar. Són una altra colla que se situarà allà on el rànquing dictamini depenent de si poden o no descarregar tant el carro gros com la torre de 7.
c0ec3c_a291bd36b63d448a8e275354e79b3f5d

Colla Jove de Barcelona

La més nova de les colles barcelonines porta a l’exigent plaça tarragonina el seu bagatge que l’han convertit, en poc temps, en una de les colles més fiables del món casteller. El 5 i el 7 de 7 semblen castells segurs en les travesses, als quals potser posaran agulla per millorar registre. Ja ho han fet amb anterioritat.

600jove_barcelona2
Xiquets del Serrallo

La del barri pescador de Tarragona no vol ser colla comparsa i és per això que s’espera la versió més ambiciosa. No han tingut una Santa Tecla fàcil però als tarragonins no se’ls ha de descartar per a cap tipus d’envit, sigui sobre els castells de 7 i mig, algun de 8 o el pilar de 6 mateix.
14433188_1337348499616646_8603393302506264492_n

Nova revista en paper a la venda. Fes-te sòcia!