Ruth Moll fa el cim del Kilimanjaro en BTT

2 minuts de lectura
Al nord de Tanzània hi ha la muntanya més alta del continent africà. L’imponent Kilimanjaro, amb 5.890 metres, ja és una ruta “ciclable”.

La menorquina Ruth Moll va ser, durant més de 15 anys, una ciclista d’alt nivell que va participar en diferents disciplines del ciclisme en campionats i copes del món, en campionats d’Europa i en proves estatals on va arribar a aconseguir diversos resultats de mèrit. Nascuda el 1974, fa uns quants mesos va anunciar que tornava a participar en competicions amateurs amb èxits immediats, per exemple, al campionat de Madrid de ciclocròs, on va guanyar les 11 proves disputades en categoria absoluta. Aquest 2018, al costat de la triatleta Ruth Gómez, ha assolit el seu principal objectiu: convertir-se en la primera dona europea que ascendeix el Mont Kilimanjaro en BTT.

“Estic bé, però molt cansada. Ha sigut molt dur”. Les paraules de Ruth Moll adreçades a la seva família de Ciutadella confirmaven aquesta setmana l’èxit d’una aventura esportiva de gran entitat al cor d’Àfrica. Des de la base del Kilimanjaro, situada a 1.900 metres sobre el nivell del mar, han ascendit fins al cim Uhuru en quatre jornades molt intenses. Etapes d’entre 10 i 20 quilòmetres per abandonar el clima tropical i començar a enfilar-se pel terreny volcànic, pel desert alpí de Mawenzy (a 4.500 metres) i de nou en un paisatge volcànic i sec.

Ruth Moll i Ruth Gómez, amb els guies locals al cim del Kilimanjaro
Ruth Moll i Ruth Gómez, amb els guies locals al cim del Kilimanjaro

Entre les dificultats més rellevants del repte hi havia el perill del mal d’altura, que va afectar a la seva companya Ruth Gómez, però que no va endarrerir l’expedició al cim. El terreny, en alguns trams, impossibilitaven l’accés amb la BTT, de manera que Ruth Moll ha hagut de carregar la seva bicicleta fins i tot en trams nocturns marcats per les gèlides temperatures. La recompensa, espectacular: unes vistes sobre els glaciars del Kilimanjaro a pràcticament 5.900 metres, mentre veien sortir el sol des del cim del pic més alt d’Àfrica i iniciaven ràpidament el descens.

En declaracions a l’agència EFE, Moll ha detallat l’ascensió: “El viatge ha anat molt bé. Hem fet el cim i hem fet història, però més enllà d’això, ha estat inoblidable per la convivència amb els guies i els portadors. Ha sigut un repte molt dur pel fred. Hi havia moltíssima neu al cim i ens ha afectat l’alçada, sobretot a la meva companya Ruth Gómez, però ho hem aconseguit i s’ha convertit en una experiència inoblidable“.

Kilimanjaro 2
El Mont Kilimanjaro, la muntanya més alta del continent africà

L’expedició al Mont Kilimanjaro ha comptat amb una vessant solidària amb la col·laboració de Donna Libros, una llibreria solidària establerta a la Comunitat de Madrid. Les dues esportistes han portat material escolar i llibres de text infantils a l’orfanat de Moyoni.

 

SheRides, la plataforma de les dones ciclistes

Ruth Moll Marquès, que des de fa uns anys resideix a Astúries, és la directora tècnica del projecte SheRides Women Academy. Aquesta plataforma pretén promoure la pràctica ciclista entre les dones en qualsevol terreny (des de la carretera al ciclocròs) i transcendir la mateixa pràctica esportiva posant en valors l’aprenentatge, la cultura i la consciència social. Des de l’acadèmia SheRides organitza marxes cicloturistes, sortides en BTT o clínics de mecànica base per aprofundir en la formació integral de les dones ciclistes.