Anna Ramírez i Josep Betalú, campions de la Titan Desert 2019 / TWS / C. Casal

Anna Ramírez i Josep Betalú, campions de nou a la Titan Desert

3 minuts de lectura
Aquest divendres ha acabat la catorzena edició de la Titan Desert, una de les proves en BTT més dures del món.

L’edició 2019 de la Titan Desert ha viscut un dels moments més complicats de la història de la prova amb la mort d’un dels seus participants. Una situació que altres curses al desert han viscut prèviament (amb el Ral·li Dakar com a màxim exponent) i que més enllà del dol també va generar la suspensió d’una de les etapes del recorregut. Amb una reflexió necessària sobre la taula en relació als inscrits, la preparació i les condicions de la prova, la Titan Desert ha mirat endavant i ho ha fet de la mà d’alguns protagonistes especialment brillants.

Anna Ramírez, campiona de la Titan Desert el 2015, 2017 i 2019 / TWS / C. Casal

Anna Ramírez i Josep Betalú han reeditat la victòria conjunta de 2017 i es confirmen com dos dels grans referents de la prova del desert. Betalú manté un idil·li inacabable amb la Titan Desert i acaba de sumar la quarta victòria consecutiva a la general després d’un inici de cursa amb diverses alternatives i de veure com Sylvain Chavanel, en el primer any en què ja no exerceix de ciclista professional, guanyava l’etapa reina de la prova. Betalú s’ha mostrat triomfal a meta: “Estic contentíssim, venia amb molta pressió però l’he superat bé perquè he tingut el millor equip i entre tots hem salvat les dificultats. La Titan em fa gran, és la meva vida. L’any que ve buscaré la cinquena victòria!

El ciclista ampostí de 46 anys s’ha acabat imposant a la general per un curt marge de temps sobre els seus rivals, en un top 10 realment ajustat. Betalú ha superat Guillem Muñoz (segon, a 3:19) i Moisés Dueñas (5:06) en una cursa en què més enllà de la presència de Chavanel o del debut de Joaquim Purito Rodríguez altres grans ciclistes també han estat protagonistes.

Haimar Zubeldia i Oscar Pujol també han trepitjat el top 10 final de la prova on hi brillen dos noms molt especials. Sens dubte, els que tenen el millor palmarès esportiu de tots els participants. Ens referim al tàndem format per Ignacio Ávila i Joan Font, que han fet història amb un memorable sisè lloc a la general i amb una anhelada victòria en la darrera etapa de la prova després d’intentar-ho sense èxit en la seva primera participació el 2017. Un tàndem que és campió del món de ciclisme adaptat en carretera i al velòdrom, que ha pujat al podi dels Jocs Paralímpics i que ha demostrat que pot competir de tu a tu amb els millors especialistes del món en BTT en un terreny especialment exigent. Un èxit majúscul per a l’esport adaptat, es miri per on es miri. Font i Ávila així ho han reconegut:

“Estem feliços, era l’objectiu que ja teníem el 2017, però hem hagut d’esperar fins avui. És un fet meravellós, per fi ha arribat i ho hem aconseguit davant rivals de molt nivell. És la recompensa a l’esforç que hem fet, a tot el que hem patit a les dunes. Les persones que tenim discapacitat tenim els mateixos somnis i volem lluitar per formar part de l’elit esportiva. Ningú ens regala res”.
Ignacio Ávila i Joan Font, primer tàndem en guanyar una etapa a la Titan Desert

Qui ha acabat la Titan Desert amb una exhibició sense cap mena de dubte és Anna Ramírez, que ha guanyat totes les etapes disputades i s’ha endut la general davant la seva gran rival Ramona Gabriel. Ramírez iguala d’aquesta manera els tres títols a la cita del Sahara aconseguits prèviament per la ciclista de Ponts, amb qui ha mantingut una alternativa constant en els darrers anys. Ramírez, malgrat el domini d’enguany, no ha donat per fet la victòria fins travessar la línia de meta a Merzouga: “És una cursa que va bé a la gent de carretera i em fa feliç guanyar aquí. Ahir ho vaig passar malament, però vaig poder recuperar. Avui fins al final no m’he vist guanyadora, no ho veia clar“.

El podi femení, a més de dues hores de Ramírez, l’ha completat l’esportista Núria Picas, que en plena disputa de la Titan Desert ha sabut que acaba de ser reconeguda amb la Creu de Sant Jordi pel Govern català.

Per cert: el barceloní Alex Roca ha complert el seu somni i ha acabat la Titan Desert. Un repte espectacular per a un ciclista amb el 76% de discapacitat intel·lectual.