El COI congela la boxa per a Tòquio 2020

1 minut de lectura
Un dels esports clàssics de l’olimpisme podria desaparèixer del programa dels Jocs de Tòquio 2020

L’any 1904 la boxa va fer la seva irrupció als Jocs Olímpics. Un esport de contacte amb molta popularitat durant el segle XX que recentment (2012) ha incorporat la competició fememina al programa del COI. Des dels Jocs de Rio, però, l’ombra del dubte plana sobre l’Associació Internacional de Boxa (AIBA): al Brasil hi va haver molta polèmica sobre el paper dels jutges en els combats que va acabar amb una investigació massiva. Tot aquell escàndol va ser el detonant del canvi en la presidència de l’organisme. Un canvi que va deixar estupefacte al COI per l’ascens al poder de Gafur Rakhimov, un home marcat per la polèmica i vinculat al crim organitzat de l’Uzbekistan.

Fa uns mesos Thomas Bach, president del COI, ja va alertar que la boxa havia de dur a terme molts canvis si volia mantenir la seva presència als Jocs Olímpics. L’AIBA va haver de presentar documentació de tota mena davant del COI, que l’acaba d’analitzar i que aquest divendres al matí ha anunciat una decisió severa: davant la impossibilitat de garantir el bon funcionament de la federació, el COI congela la boxa i el vincle amb la federació per als propers Jocs Olímpics.

Com es concreta aquesta decisió?

  • El COI congela tots els contactes amb l’AIBA excepte aquells encaminats a treballar en implementar les decisions del COI
  • Suspensió dels pagaments financers del COI a l’AIBA
  • Congelar la planificació del torneig de boxa olímpic a Tòquio 2020.
  • Congelar el contacte entre l’AIBA i el comitè organitzador dels Jocs de 2020, així com la venda d’entrades, la planificació de les proves, el sistema de qualificació i el calendari de la competició.
  • Prohibir a l’AIBA l’ús de la marca olímpica, inclòs les anelles olímpiques i el logotip de Tòquio 2020 en qualsevol de les seves comunicacions o materials promocionals.

El COI vol un torneig de boxa a Tòquio

Malgrat totes aquestes mesures, el COI anuncia en un comunicat la seva voluntat de comptar amb un torneig de boxa als Jocs Olímpics de 2020 i inicia una investigació formal sobre l’AIBA (governança, finances, paper del president Rakhimov, gestió de l’arbitratge) que  podria conduir a la pèrdua de reconeixement d’aquesta associació com a referent mundial de la boxa per part del COI.

La decisió del COI és dura i sens dubte generarà molta incertesa entre els púgils que tenen aspiracions de participar als Jocs, ja que començaran el 2019 sense saber quins són els criteris per participar-hi si és que finalment es resol el conflicte i la boxa torna a formar part del programa olímpic.