Arnd Peiffer, el campió que qüestiona el model dels Jocs

2 minuts de lectura
La prova d’esprint masculina de biatló va concloure amb un podi imprevisible abans d’iniciar la cursa. Amb Fourcade i els noruecs fallant més que mai, l’alemany va sorprendre amb la medalla d’or.

Arnd Peiffer és un dels millors biatletes del món. Campió del món d’esprint el 2011 i amb vuit victòries a la copa del món al seu palmarès, aquesta temporada havia pujat al podi del circuit internacional en una única ocasió el passat 19 de gener. Peiffer és un rival perillós quan es mostra infal·lible als camps de tir, però és prou regular per encadenar places al top 10 amb assiduïtat. 5è a la general de la copa del món, el seu or olímpic al circuit de Pyeongchang és una de les grans sorpreses del campionat i, sens dubte, la victòria més important de la seva carrera esportiva. La celebració va ser memorable.

peiffer1

Abans de viatjar cap a Corea del Sud va concedir una interessant entrevista al Frankfurter Allemeigne. El presentaven com el biatleta més en forma de l’equip alemany i citaven la seva contribució clau en la plata assolida per l’equip germànic el 2014 a Sotxi. L’entrevista, interessant, transcendia el repte esportiu i focalitzava l’atenció en la vivència olímpica, que Peiffer, ja veterà, també va viure a Vancouver 2010 i a Sotxi 2014.

El biatleta explicava que l’esperit olímpic l’havia percebut especialment en les coses petites. En les relacions que s’estableixen entre esportistes de diferents disciplines a la vila olímpica en compartir els àpats i en l’oportunitat de descobrir nous entorns com el Caucas (Sotxi). Paral·lelament, criticava el gegantisme dels Jocs, l’expectació i l’estrès que genera entre els esportistes, els excessos mediàtics o els abusos que es cometen per fer lluir la cita i que queden a l’ombra, com les condicions laborals dels treballadors que fan possible una seu olímpica.

biathlet-arnd-peiffer

Sobre Pyeongchang, a més, era crític amb un recorregut que ja havia tastat a la copa del món de 2009 i per la manca d’interès del públic asiàtic en una prova que acostuma a omplir el traçat amb milers d’aficionats al llarg de la temporada. Un circuit, a més, allunyat del pinyol olímpic d’enguany. Peiffer també va ser molt crític amb la gestió dels casos de dopatge en l’esport rus per part de COI.

El campió crític, un missatge per al COI

Pocs dies després Peiffer s’ha proclamat campió olímpic de forma inesperada i ha aprofitat l’atenció mediàtica del seu or per reafirmar-se en les seves crítiques al model vigent de Jocs Olímpics. Les agències internacionals han difós les seves paraules:

Els Jocs haurien de reduir el seu programa esportiu, organitzar les proves de forma menys pretensiosa. Cal protegir el medi ambient en lloc de destruir-lo. He guanyat, però sóc capaç de veure tots els excessos que es cometen des d’una perspectiva crítica. Qüestiono la sostenibilitat dels Jocs Olímpics actuals: més espectadors, més diners de les televisions… probablement no podran sortir d’aquesta roda

csm_Arnd_Peiffer_Olympia_2018_fdd1f9e665

Satisfet per l’or guanyat i amb aspiracions de pujar al podi de nou en els proper dies, Arnd Peiffer defensa uns altres Jocs Olímpics. Aquells on el joc net, l’amistat entre esportistes i el respecte al medi ambient siguin l’eix que faci moure la competició. Celebrem-ho.