Una remuntada impossible

2 minuts de lectura

El Barça de bàsquet se la juga aquest divendres al Palau Blaugrana. Està obligat a tornar a guanyar si vol forçar el cinquè partit de desempat a Madrid per intentar endur-se la lliga Endesa i fer doblet domèstic.

Això sí, si fem cas a les estadístiques, els de Pesic no caldria ni que sortissin a jugar. Mai ningú ha remuntat un 2 a 0 en uns playoffs de la lliga ACB. A la mateixa final, en 15 ocasions que l’eliminatòria ha començat amb aquest marcador, sempre ha acabat com a vencedor el conjunt que havia aconseguit l’avantatge.

De fet, en aquestes 15 ocasions, tan sols 3 cops s’ha arribat a forçar el cinquè partit. En només un 20% dels casos. Per tant, podríem afirmar que el Barça té aquest 20% de possibilitats de forçar el cinquè partit de la final.

Si sumem els enfrontaments de semifinals, la situació encara es complica més: en 38 eliminatòries només en 7 ocasions s’ha forçat en el 5è partit. El que ens porta a un 17% dels cops.

Encara no som prou pessimistes? Doncs sumades les eliminatòries de semifinals i finals, estem parlant de 53 ocasions on només en 10 s’ha forçat el cinquè partit. Haurien de reclamar els aficionats locals la devolució del preu de les entrades, ara que encara hi són a temps?

Thomas Heurtel està portant de corcoll a la defensa blanca – FCBarcelona.cat

Distribució de probabilitat

Estadísticament, les probabilitats de victòria d’un fet que no ha succeït mai tendeixen al 0 absolut, perquè no podem calcular una probabilitat d’un fet no registrat. Per tant, més motius encara per assumir la segura eliminació del Barça en aquesta final de la lliga ACB.

Això sí, precisament pel fet que no s’ha produït mai, però no hi ha cap llei de la física que impedeixi que, alguna vegada, pugui passar, els jugadors i aficionats catalans s’haurien d’aferrar a una distribució de probabilitat amb la variable remuntada.

En aquest cas, el que podem assegurar és que, a cada eliminatòria amb 2 a 0 que acaba sense remuntada, la probabilitat que finalment aquesta arribi és cada cop més gran. Per tant, estadísticament el Barça té més a prop la remuntada ara, que el primer cop que es va disputar una final començant amb un 2 a 0. De fet, a cada nova eliminatòria la remuntada va guanyant possibilitats. Serà aquest el cop que trencarà la ratxa?

I bé, què és esport i pot passar absolutament de tot. A la Super Bowl del 2017, durant una fase dels partit, els Patriots només tenien un 0,3% de possibilitats d’endur-se el gat a l’aigua. El resultat final el coneixem tots.

Els New England Patriots van aconseguir una victòria que estadísticametn també era pràcticament impossible