La samarreta amb que els jugadors shan disculpat per les paraules del seu president

Els jugadors de l’Iberojet Palma demanen perdó per les declaracions masclistes del seu president

2 minuts de lectura
El primer cap de setmana de novembre Guillem Boscana, president de l’Iberojet Palma, va fer unes declaracions masclistes a una ràdio mallorquina.
“No m’havia passat mai tenir dues dones de tres àrbitres, crec que amb una basta. Hi va haver moments que van perdre una mica els papers i que no van estar afortunats, independentment que fossin dones o homes, però no havia vist cap partit de LEB amb dues àrbitres dones”

Aquestes declaracions a la COPE són les que han generat una cadena de reaccions en una setmana intensa per a l’Iberojet Palma. La frase de Guillem Boscana va córrer com la pólvora i si primer van ser les xarxes socials les que van bullir d’indignació després van acabar sent diverses institucions del món del bàsquet les que van exigir explicacions i van condemnar les paraules del mandatari de Llucmajor. De fet, el president de la Federació Espanyola de Bàsquet Jorge Garbajosa s’hi va referir amb contundència pocs dies després:

“Vull condemnar absolutament les paraules del president de l’Iberojet Palma sobre la presència de dues dones àrbitres. És una discriminació de gènere superada en els nostres temps i que va en contra de la filosofia de la Federació, que aposta per la dona de manera decidida i pràctica, i també una falta de respecte cap al col·lectiu arbitral.  Són declaracions inacceptables, intolerables i l’àudio ja és en mans del Comitè Nacional de Competició perquè prenguin la decisió oportuna en base al reglament disciplinari”
Imatge del partit disputat aquest cap de setmana contra el CB Prat / Iberojet Palma

Com no podia ser d’una altra manera, Guillem Boscana va disculpar-se amb un comunicat en què expressava el seu “total penediment” per les paraules “desencertades i errònies” que van “contra els valors del món de l’esport i del club que presideixo”. Des del primer moment el club de bàsquet també es va veure obligat a demanar disculpes i també va llançar un comunicat on assegurava que el seu president “no ha volgut menystenir a cap dels col·legiats del partit del passat diumenge pel fet de ser dona”. Boscana, a més, ha deixat entreveure que es plantejava la dimissió -que hauria pogut dur a terme després de l’esclat de la polèmica- per suavitzar la situació.

Els jugadors demanen perdó en nom del president

Amb el col·lectiu arbitral en peu de guerra i amb una possible sanció que es podria aplicar aquesta setmana per part del Comitè Nacional de Competició, que podria arribar a inhabilitar Guillem Boscana per l’exercici del seu càrrec, el club ha decidit actuar amb una mesura insòlita en el partit que els enfrontava aquest cap de setmana amb el CB Prat. Tots els jugadors de l’equip han lluït una samarreta especial amb el lema “perdó” i amb tres etiquetes més: “col·lectiu arbitral”, “dones a l’esport” i “afició”.

La samarreta amb que els jugadors s’han disculpat per les paraules del seu president / Iberojet Palma

El club ho va explicar amb una piulada abans del partit: “Aquesta tarda com a gest de penediment i disculpa per les paraules del president del club, Guillem Boscana, jugarem amb la paraula “PERDÓ” a la samarreta de joc“.

Així doncs, els jugadors s’han acabat convertint en el boc expiatori de les declaracions masclistes del seu president. L’acció no ha agradat als aficionats, molts dels quals han exigit que sigui el mateix president del club qui es posi la samarreta del “perdó” en lloc d’utilitzar els jugadors per evitar una possible sanció federativa.