Josep Boada / Unió Atlètica Terrassa

Pluja de medalles al mundial d’atletisme de veterans

2 minuts de lectura

El mundial d’atletisme de veterans ofereix any rere any unes imatges precioses. Tot i disputar-se a la llunyana localitat de Perth (Austràlia), les darreres dues setmanes prop de 25 atletes de casa nostra s’han desplaçat fins allà per participar en diverses competicions. La majoria d’ells, a més, tornen amb una medalla penjada al coll. I és que el botí és una autèntica pluja de podis: 6 ors, 7 plates i 6 bronzes i fins a 15 atletes diferents que han tastat el podi australià.

Atletes de més de 90 anys, preparats per disputar la final dels 100 metres llisos
Atletes de més de 90 anys, preparats per disputar la final dels 100 metres llisos

El Campionat del Món organitza desenes de proves diferents amb els atletes distribuïts per categories d’edats en blocs de 5 anys. A partir dels 35, tothom té les portes obertes a participar-hi. Algunes competicions s’adapten a l’edat dels participants: tanques més baixes en funció de l’edat, curses d’obstacles més curtes o bé la reducció de l’espai entre la línia de batuda i la sorra en el salt de longitud en poden ser alguns exemples. D’altres mantenen els mateixos criteris que podem seguir en uns europeus o en uns mundials absoluts.

Campions de totes les edats

Josep Boada (M55, marató per equips), Emilia Vaquero (W65, marató per equips), Abdeslam Louah (M35, 1.500 metres llisos), Albert Casals (M45, 3.000 obstacles), Loli Jiménez (W45, 2.000 obstacles) i Juanra Pons (M35, 800 metres llisos) han estat els atletes catalans, valencians o bé vinculats a clubs dels Països Catalans que s’han proclamat campions del món a Perth. Tots ells excepte Pons, a més, han repetit presència al podi aconseguint medalles de plata o de bronze.

Josep Boada, que va pujar al podi en dues ocasions, ho va fer amb l’estelada brodada a la vestimenta oficial del combinat espanyol. Boada forma part de la Unió Atlètica Terrassa i ja s’havia proclamat campió del món de mitja marató el 2014.

Josep Boada / Unió Atlètica Terrassa
Josep Boada / Unió Atlètica Terrassa

Destaca especialment el cas de Vaquero, la més veterana en pujar al podi, i capaç de fer-ho en tres ocasions. Més enllà de l’or en la marató per equips, també va assolir el bronze individual tant en la marató com en els 10.000 metres llisos.

9 atletes més han pujat al podi de Perth: Jordi Blanch (M60, bronze als 100 tanques), José Luis Alavés (M35, plata als 400 llisos), Juan Antonio Gil (M35, plata als 800 llisos), José Reina i Juan Pedro Crescenti (M45, bronze per equips al Cros), Elisabet Ruz i Noemí Martínez (W35, plata als 4×100 relleus), Luis Abadías (plata i bronze en proves de marxa) i Mari Carmen García (bronze, 5.000 marxa).

14939506_357122007954364_5342992773860299916_o
Final dels 800 llisos M35: triomf de Pous, plata de Gil

El cas d’Abadías i García és excepcional. Són parella i fa una pila d’anys que competeixen i entrenen junts en proves d’atletisme veterà. Actualment els dos forment part de l’AA Pratenc i tenen intenció de continuar pujant en podis estatals i internacionals durant molt de temps.

John Gilmour, el veterà dels veterans

D’entre tots els atletes participants a Perth n’hi ha un que s’ha guanyat el cor de tots els aficionats. És John Gilmour, un australià de 97 anys que s’ha convertit en l’atleta més veterà del mundial. Gilmour ha participat en unes quantes proves i ha rebut infinitat d’aplaudiments. Us deixem un vídeo – resum de l’organització d’una de les jornades de competició. El podreu veure completar els metres finals dels 1.500 metres llisos. També veureu unes grades exultants. L’esport és emocionant. L’edat és irrellevant.