La marató d’Empúries reivindica la història

1 minut de lectura
Aquest cap de setmana se celebrarà a Empúries i a l’Escala la 15a edició de la Marató. Aquesta prova, que recorre part del recinte arqueològic, tindrà enguany, un altre signe distintiu relacionat amb la Història. Per primera vegada l’organització incorpora les categories minimalista i descalcista.

Aprofitant que Empúries va ser la porta d’entrada de les cultures grega i romana a la Península Ibèrica, l’organització ha pensat que podria ser l’escenari ideal per rememorar les antigues formes de córrer (descalços i amb espardenyes) que tornen a tenir, avui en dia, un bon grapat d’adeptes.

Segons ens conta Jordi Vizcaíno de Feetness, impulsor de la idea, fer una categoria per cada una d’aquestes modalitats, respon al “desig de donar notorietat a un estil d’entendre el mon del running, que encara és percebut com una mica estrany. En cap cas busca diferenciar els estils de córrer, ja que te el mateix mèrit fer la cursa amb sabates que fer-ho descalç“. D’aquesta manera, “els que hi participin amb les sabatilles clàssiques podran veure i interactuar amb més facilitat amb els corredors descalços i podran tenir un ventall d’històries i experiències més gran, per poder entendre i fins-i-tot iniciar-se en aquesta pràctica“.

Al voltant dels 40 corredors i corredores participaran de les tres curses (marató, mitja marató i prova de 10 quilòmetres) i un dels grans al·licients serà la presència de l’atleta català Esteve Olivé, que intentarà batre un altre cop el rècord europeu de Marató descalç, que actualment és de 2 hores i 50 minuts.

Esteve Olivé, a la darrera edició de la Marató de Barcelona
Esteve Olivé, a la darrera edició de la Marató de Barcelona

Miquel Navarro, present a Empúries

L’altre toc històric i romàntic serà la presència de Miquel Navarro, que ha estat convidat per l’organització d’aquestes noves categories, per tornar-se a trobar, com ja va fer a les Olimpíades de Roma del 1960, amb corredors descalços. Recordem que el Miquel va córrer aquella mítica cursa amb l’Abebe Bikila, el gran referent per aquests atletes.