Caster Semenya planta cara a la IAAF

2 minuts de lectura
La batalla entre la IAAF i Caster Semenya ha esclatat definitivament després d’un llarg historial de prohibicions, jutjats i estudis.

La bicampiona olímpica de 800 metres i una de les millors atletes d’àmbit mundial de la darrera dècada no té cap intenció de seguir el full de ruta marcat per la IAAF per continuar competint a les grans cites internacionals. Semenya rebutja els tractaments hormonals que la federació internacional d’atletisme havia marcat com a obligació i a partir de dilluns començarà el procediment d’apel·lació a Lausana per oposar-se als límits de testosterona en categoria femenina.

Si voleu conèixer quina relació hi ha hagut fins ara entre la IAAF i Semenya us recomanem la lectura d’aquest article.

Sóc una dona i vull córrer en la forma en què vaig néixer“. Caster Semenya s’ha preparat a consciència per la cita amb el Tribunal d’Arbitratge Esportiu que definirà si aquest 2019 podrà competir amb plena normalitat o haurà de renunciar a fer-ho en una situació que ja va viure en els primers anys de la seva trajectòria esportiva. Aquest cop, però, comptarà amb el suport en bloc del seu país.

El govern de Sud-àfrica ha anunciat que posa en marxa la campanya “naturalment superior” que vol aplegar totes les mostres de suport de la societat africana i d’arreu del món en el Cas Semenya. La ministra d’esports del país, Tokozile Xasa, ha explicat que la nova normativa de la IAAF és “una violació dels drets humans internacionalment protegits, inclosos els de privacitat, salut, integritat física, dignitat i no discriminació“. Sud-àfrica no pensa tolerar que una de les seves ciutadanes més conegudes sigui apartada de l’alta competició en un moment en què sembla capaç de batre rècords històrics i seguir acumulant triomfs per al país a un any vista dels Jocs Olímpics de Tòquio.

Caster Semenya, fa set anys, triomfal als Jocs de Londres

La IAAF serà acusada de discriminar l’atleta

El bufet d’advocats que representa a Semenya ha emès un comunicat per alertar que no pensen cedir ni un centímetre davant els moviments de la IAAF dirigits específicament contra la participació de Semenya amb els seus nivells de testosterona naturals:

“La senyora Semenya és inqüestionablement una dona. És una heroïna i una inspiració per a molta gent arreu del món. Les dones amb diferències en el seu desenvolupament sexual tenen variacions genètiques que no són diferents d’altres variacions genètiques celebrades en el món de l’esport. Semenya demana ser respectada i tractada com qualsevol atleta. El seu do genètic hauria de ser motiu de celebració, no objecte de discriminació. Semenya va néixer dona, va ser educada com a dona i s’ha socialitzat com a dona. Sempre ha sigut reconeguda legalment com a dona i impedir-li córrer en categoria femenina és un acte de discriminació”.

Encara que el procés d’apel·lació no serà públic, a partir d’aquest dilluns el món de l’esport estarà molt pendent de l’evolució del cas Semenya, l’esportista que ja va ser exclosa de les competicions fa uns anys i que viu amb estupor la creació de normatives que bloquegen les seves opcions de competir tal com és.

Sabies que… la nova normativa de la IAAF no afecta a Dutee Chand? Cal conèixer el cas de la velocista asiàtica.