7.000 punts: el repte perdut de Jessica Ennis-Hill

1 minut de lectura

Feia uns quants mesos que Jessica Ennis-Hill havia decidit retirar-se quan acabés la temporada. Dubtava si allargar un any més la carrera per acomiadar-se a casa, als mundials d’atletisme de Londres 2017. Però no ha canviat d’opinió. Plega. Ho ha fet oficial aquesta setmana després d’un any marcat per les lesions, primer, i per la derrota soferta als Jocs Olímpics, després. La britànica plega amb 30 anys com la gran dominadora de les proves combinades femenines des de 2009. Ha estat campiona olímpica, campiona mundial i campiona europea i ningú ha estat capaç d’igualar els seus millors registres: quan Ennis-Hill ha competit en forma, no ha tingut cap rival a la seva alçada. Ni tan sols la canadenca Brianne Theisen-Eaton, amb qui ha protagonitzat duels memorables fins a l’esclat inesperat de la belga Nafissatou Thiam aques estiu.

jess-d

Plega la plusmarquista britànica i la cinquena millor heptatleta de tots els temps amb un registre de 6.955 punts. De fet, si Jessica Ennis-Hill hagués assolit les seves millors marques en una mateixa competició hauria ascendit al segon lloc de la història amb una marca de 7.175 punts, més a prop de l’inabastable Jackie Joyner-Kersee i els seus 7.291 punts. Però és precisament la barrera dels 7.000 punts el gran repte que no ha pogut superar. Després dels Jocs de Londres de 2012, quan va aconseguir el seu millor registre, tothom pensava que era qüestió de temps que Ennis-Hill enganxés el dia bo i superés amb solvència la xifra mítica de l’heptatló femení. Però les lesions, alguns errors en els llançaments i un calendari reduït de competicions ens han deixat amb la mel als llavis.

De Carolina Kluft… a Nafissatou Thiam?

L’adéu (prematur) de Jessica Ennis-Hill obre les portes a una nova hegemonia en l’heptatló. Per experiència, solvència i trajectòria, Brianne Theisen-Eaton hauria d’aparèixer com a clara candidata a succeir-la en els propers mundials de Londres 2017. Però l’aparició fulgurant del fenomen Thiam a Rio fa pensar que estem davant de la gran dominadora de les proves combinades de la propera dècada. Thiam té 22 anys i molt potencial per superar els seus millors registres. De moment, compta amb els 6.810 punts del Brasil com a millor marca personal.

Esperem que continuï progressant i sigui capaç de brillar més enllà dels salts: en alçada, especialment, és brillant i podria competir per medalles internacionals al costat de Beitia, Cunningham i companyia. La propera gran oportunitat per apropar-se als 7.000 punts serà als mundials de Londres. Farà exactament 7 anys que la sueca Carolina Kluft es va convertir en la darrera dona en superar aquesta barrera.

thiam