El Poomsae, el taekwondo sense combat

20140613093801480005

Els poomsae són els moviments de defensa i d’atac utilitzats en el taekwondo. Combinació de tècniques de puntades de peu, cops de punys i defenses simples que simulen un combat contra un o més adversaris. Moviments i tècniques que són la base del taekwondo i que, també, constitueixen una disciplina esportiva per si mateixos. És l’esport de contacte sense combat real, practicat en solitari en la seva vessant clàssica i davant d’uns jutges que avaluen la cadència dels moviments, la qualitat, l’equilibri i la tècnica. Un esport singular que ha estat la base de formació per a molts taekwondistes de fama mundial.

Ja s’han disputat 10 campionats del món de poomsae, un esport que ho té molt complicat per esdevenir olímpic algun dia malgrat la seva varietat. Hi ha competicions individuals, per parelles, en trios, per equips i també proves de rutina lliure que ens recorden, a primer cop d’ull, un exercici de terra de la gimnàstica artística. Per a fer-se una idea d’aquest esport, us recomanem que feu un cop d’ull a un exercici del darrer mundial disputat a Lima, al Perú:

D’aquesta manera, el poomsae, amb un clar paral·lelisme amb les kates de karate, esdevé un esport de combat sense rival. Una exhibició de talent per a la lluita sense contacte. A tots els elements que explicàvem abans cal sumar-hi la coordinació en les proves d’equip.

El mot poomsae té una vinculació directa amb el terme taegeuk, que en el taoisme s’equipara al yin i yang i que també es refereix al cercle blau i vermell tan característic de la bandera de Corea del Sud, el país per excel·lència del taekwondo. Tot plegat, ha portat al poomsae ha comptar amb una sèrie de referències molt diferents en funció dels exercicis que duu a terme l’esportista. Tots ells es vinculen a fenòmens naturals com el cel i la llum, la terra, el vent, el foc, l’aigua, la muntanya o el llac.

Laura Kim, la gran campiona d’Alacant

Fa poques setmanes la gran referència del poomsae de casa nostra va anunciar la seva retirada. És Laura Kim, una esportista nascuda a Barcelona i formada des de ben petita a Alacant que ha forjat un palmarès increïble. És tricampiona mundial (i 8 cops medallista), sis vegades campiona d’Europa i 10 cop guanyadora del títol estatal, tots ells encadenats de forma consecutiva. En dues ocasions va ser escollida la millor esportista de la demarcació d’Alacant i va ser designada fins a 7 vegades com la millor taekwondista de l’estat espanyol. La carrera de Kim va estar marcada per la influència del seu pare, Jeong Cheol Kim, el sud-coreà que també exercia de mestra en el seu procés d’aprenentatge.

El darrer cap de setmana del mes de març Kim va rebre un homenatge merescut a l’Open d’Espanya disputat a Alacant, a casa. Ara el poomsae queda orfe d’un gran referent capaç de guanyar medalles en cites internacionals.

La Fosbury ens cooperativitzem.

Fes-te sòcia!