Arts marcials ‘made in Ciutadella’

2 minuts de lectura
Ja és mala llet que Campionat d’Europa d’Arts Marcials Mixtes coincideix amb la setmana de Sant Joan. No pel tema del pont, no, sinó perquè com que no es pot estar a missa i repicant és probable que a Ciutadella no puguin parar massa l’orella al que fa la seva Sívia Juaneda, que debuta a la competició.

A Menorca tothom pensa en les festes. En els cavalls, els ‘jaleos’, els Jocs des Pla, els caixers i pomada i herbes a manta, a tota hora. A les massificades festes de Ciutadella comptin que hi faltarà una il·lustre menorquina, ja que a Sílvia Juaneda se li ha girat feina, com se sol dir. I de la bona

Les Arts Marcials Mixtes estan en un moment de màxima popularitat. Més conegudes com MMA, els seus combats compten amb fama a tots els nivells, des de la popular i internacional UFC a campionats més amateurs com aquest, que no deixa de ser un europeu. És la cita més important de la trajectòria d’una lluitadora en sentit esportiu i també literalment, en el vital. Algú que s’ha fet a sí mateixa i que en les declaracions prèvies ha deixat el llistó de l’ambició molt amunt. Al ‘Diario de Ibiza’ consta que vol guanyar l’or. Si no és per a guanyar no cal anar-hi, podria ser una frase certa i tòpica que completés aquesta perspectiva. Juaneda trepitja fort.

Aquest any el balanç és excel·lent: 4 victòries

En ratxa

La de Ciutadella –que alterna l’illa amb les Canàries, la qüestió és viure isolada– ve d’una més que notable ratxa esportiva. El maig es va proclamar Campiona d’Espanya amateur i compareix en aquest euopeu com una de les quatre membres del combinat espanyol. La seva categoria és la ‘bantaweight’ de 61 quilos i espera, en una divisió on 11 lluitadores més aspiren a l’or, prosseguir amb l’espectacular balanç d’aquest 2019. Atenció: Sílvia Juaneda ha guanyat els quatre combats que ha disputat. I tots al primer assalt.

Totes quatre victòries d’aquesta temporada les ha aconseguit per la “tècnica de la submissió”, per la qual el rival es rendeix.

Infal·lible a terra

La balear és especialista en el joc de terra. És a dir, domina a les rivals fent-les caure i un cop a la lona immobilitzant-les o abatent-les. La seva tàctica és, doncs, derrocar rivals, posicionar i fer que es rendeixin. Conscient de les dificultats que tindrà el Campionat Europeu, les darreres setmanes ha entrenat sobretot “la part de dalt” amb els cops de kickboxing. Ha fet una preparació especial i a Roma, seu del campionat, pot ser una sorpresa absoluta.

Un or sí que seria un bon ‘jaleo’. Només li faltaria un altre motiu de festa a la gent de Ciutadella!

Foto promocional de Sílvia Juaneda