A Holanda juguen a handbol?

2 minuts de lectura

Aquesta és la pregunta que m’han fet aquests dies totes les persones, del món de l’handbol, a qui he comentat que la selecció holandesa femenina s’havia classificat primer per les semifinals i després per la gran final. I la resposta és clara. Juguen i renoi com juguen! I aquesta “oranje” té pinta de selecció que arriba per quedar-se al panorama dels grans equips d’handbol femení. Aquest diumenge (a les 17:15 en directe per TDP) sabrem si passen de revelació  a selecció campiona del món. La gran final contra Noruega, vigent campiona d’Europa, promet emocions molt fortes.

Holanda_fem

I és que les exhibicions que han fet les noies entrenades per Henk Groener en aquest Mundial que s’està jugant a Dinamarca els dóna tot el dret del món a somiar a doblegar Noruega, sens dubte la gran selecció del nord d’Europa.

Són l’única selecció invicta. Van acabar primeres de grup amb quatre triomfs i un sol empat, contra Suècia, a qui van superar per golaverage (+67 a +58). I aquí és on van començar a despertar les admiracions dels atents, els estadistes i els enamorats de l’handbol. Només 116 gols rebuts a la fase de grups amb una portera amb uns números i actuacions realment espectaculars. Una defensa brillant que els permet robar la pilota i sortir al contraatac com autèntiques locomotores.

Van superar els vuitens exhibint-se contra Sèrbia (36-20), i van ser la selecció que va patir menys als Quarts (28-25 contra França) i a semifinals (30-25 contra Polònia). Això seria normal si parléssim d’una selecció ja consolidada com podria ser Noruega, Espanya o Rússia, però la millor actuació que havia fet Holanda era un cinquè lloc al campionat del món de fa deu anys, quan la selecció espanyola encara “no existia” i no teníem la sort de veure els mundials per televisió. Després d’uns anys sense ni classificar-se per les grans cites (del 2006 al 2010), un vuitè lloc a l’Euro’2010 i un setè lloc al 2014 seren les seves credencials de cara a aquest Mundial. No cal dir que arribaven com a tapades, i s’han destapat i de quina manera!

El secret d’un èxit que no té pinta d’efímer

Diuen que el secret de les holandeses és que abans no marxaven a jugar fora i fa uns anys que han decidit a provar sort a l’estranger, i ho jan fet amb èxit. Com que ara mateix la seva lliga no és gaire potent, les holandeses s’estan rodant a les lligues més exigents i estan agafant un rodatge que els permet jugar a aquest gran nivell que, un cop reunides i ben entrenades, aconsegueixen com equip. De fet de les 17 jugadores seleccionades, només dues juguen als Països Baixos. La resta ben disgregades per Europa, a Noruega (2), Dinamarca (3), Romania (1), França (1), Alemanya (6) i Hongria (2).

Lògicament, però, hem de tenir molt en compte el paper del seleccionador: Henk Groener. Com a jugador va ser 208 cops internacional (anotant 519 gols), i va jugar al seu país, i també a Suïssa i Alemanya, on també ha fet d’entrenador. Abans de fer-se càrrec de la selecció femenina “oranje”, el 2009, ja havia entrenat la masculina del 2002 al 2006.

La claca espanyola anirà amb Noruega

Les holandeses ara mateix són una selecció que desperta moltes simpaties, però que demà no tindran el suport dels aficionats que donen suport a “la Roja”. El motiu és clar, i és que l’altra semifinalista és si Noruega, equip que si es corona com a campiona del Món donarà indirectament el passi pels Jocs de Rio a la selecció de Jorge Dueñas. Això seria possible gràcies a que la segona plaça d’Espanya a l’europeu de l’any passat va ser un una final perduda contra Noruega. Si poseu Teledeporte i sentiu que el gran locutor Angel Cárceles sembla un noruec més no us estranyeu. En cas que guanyi Holanda, Espanya haurà de jugar-se la plaça pels Jocs en un torneig Preolímpic.

Els vídeos de les semifinals

[youtube id=”_YMSclFleQg”]

[youtube id=”R9wfCWFHBFA”]

Quin és l’estat de salut del català a l’esport?

Nova revista en paper a la venda.

Fes possible la Fosbury! Associa’t-hi!