44 anys després de Bobby Fischer un nord-americà pot tornar a ser campió del món d’escacs

2 minuts de lectura

Aquest passat divendres va començar amb el Torneig de Candidats de 2016 a Moscou el cicle del Campionat Mundial d’escacs. Des d’aleshores i fins el dia 30 vuit grans mestres competiran per enfrontar-se a Magnus Carlsen, actual defensor del títol, a Nova York aquest novembre. I per primera vegada en els darrers anys dos nord-americans participen amb molt bones possibilitats de guanyar. Si surten guanyadors a la ciutat dels gratacels seria el primer cop des que el 1972 Bobby Fischer a Boris Spassky a Islàndia que un americà és campió del món. Tota la pressió, doncs, és per a dos homes: Fabiano Caruana i Hikaru Nakamura. 

Fabiano Caruana, de 23 anys, és el tercer jugador del món per la classificació. i Hikaru Nakamura, de 28 anys, és el número sis i centren totes les mirades per raons òbvies: Carlsen és el campió del món, una celebritat, el Campionat va a Nova York, i unes partides de Carlsen contra Nakamura o Caruana seria un espectacle i impulsaria els escacs a un nivell d’emoció als Estats Units que no s’ha vist des del boom Fischer.

Fabiano Caruana / Wikimedia
Fabiano Caruana / Wikimedia

Dels dos, Nakamura té sobre el paper més possibilitats, ja que ha estat més regular aquests darrers anys, i a més amés, recentment va guanyar un gran torneig a Zuric. No obtsnat, els seus registres contra Carlsen són decebedors, no hi ha victòries i compta amb 12 derrotes i 18 empats. Per bé que ha tingut Carlsen contra les cordes unes quantes vegades, el fet d’acabar sempre perdent el pot desmoralitzar.

Per altra banda, el paper de Caruana després d’un sorprenent 2014 és dubtós, tot i que Carlsen diu que és el que té més possibilitats dels dos americans. El jove jugador competeix amb els Estats Units des de l’any passat, quan va renunciar a defensar la bandera italiana i ha aconseguit millors resultats que Nakamura davant de l’actual campió del món, amb 5 victòries contra 8 derrotes i 10 empats.

Hikaru Nakamura / Wikimedia
Hikaru Nakamura / Wikimedia

 

El Torneig de Candidats consisteix en un round-robin a doble volta entre vuit escaquistes preclassificats. El ritme de joc ésde 100 minuts per als primers 40 moviments, després 50 minuts per als 20 moviments següents, i 15 minuts més per a la resta de la partida. Hi ha un increment de 30 segons per jugada a partir del primer moviment. De moment les coses no han començat massa bé pels americans, que ocupen la sisena i la setena posició.

La resta de participants són:

  • Viswanathan Anand, Índia, finalista del Campionat del Món 2014
  • Sergey Karjakin, Rússia, guanyador de la Copa del Món 2015
  • Peter Svidler, Rússia, segon lloc a la Copa del Món 2015
  • Veselin Topalov, Bulgària, millor Rating Mitjana al període gener 2015 – desembre 2015
  • Anish Giri, Holanda, segon millor Rating Mitjana al període gener 2015 – desembre 2015
  • Levon Aronian, Armènia, designat pel Comitè Organitzador