Chris Froome, favorit per replicar l’èxit d’Hinault i Anquetil

4 minuts de lectura

Bernard Hinault, 1978. Jacques Anquetil, 1963. Les dues estrelles del ciclisme francès són els únics corredors que han estat capaços de guanyar el Tour i la Vuelta en un mateix any. Ho van assolir, això sí, quan la Vuelta a Espanya es disputava a la primavera, com a prèvia de la ronda francesa al calendari. Des de llavors diversos corredors han intentat aconseguir el doblet sense èxit. I Chris Froome, el britànic que no ha deixat de provar-ho en els darrers anys, sembla més que capacitat per firmar la proesa aquest 2017.

Chris Froome, favorit malgrat el triomf al Tour

1472636426_710153_1472661774_noticia_normal
Chris Froome, a la cinquena va la vençuda?

Segon l’any passat, el de l’Sky és l’únic ciclista que ha pujat al podi final espanyol pocs mesos després de vèncer el Tour conjuntament amb el sorprenent Carlos Sastre de 2008. Des del canvi de dates, dut a terme l’any 1995, ningú ha aconseguit replicar la gesta d’Hinault i Anquetil. Per què aquest 2017 l’escenari sembla favorable per al britànic? Com és que totes les cases d’apostes el titllen de favorit?

D’entrada, cal ressaltar la seva obstinació per endur-se La Vuelta. A Madrid ha finalitzat segon en tres ocasions (2011, 2014 i 2016) i quart en una altra (2012). Acostumat a competir bé en aquest tram final de la temporada, Froome compta amb un equip experimentat i dissenyat per cercar la general. Amb Wout Poels i Mikel Nieve com a homes fiables per a la muntanya, va acompanyat de Knees, Rosa, Moscon, López, Puccio i Stannard. Com sempre a l’Sky, falten moltes estrelles i continuen tenint un equipàs. Probablement la sensació seria diferent si el Movistar comptés amb Nairo Quintana o amb Alejandro Valverde a l’equip. Les lesions i un calendari alternatiu han capgirat els objectius dels d’Unzué i tothom té clar que el bloc a batre és l’Sky.

Nibali, Aru i l’Orica, rivals de primera fila

És evident que Froome no ho tindrà senzill. La Vuelta, com ha anat passant en els darrers anys, compta amb multitud de ciclistes de primera fila capaços d’endur-se la general. Els italians Vincenzo Nibali i Fabio Aru, que ja s’han endut la prova espanyola, són dos rivals acostumats a oferir un gran rendiment en proves de tres setmanes. L’Orica posa tota l’artilleria sobre la taula, amb Johan Esteban Chaves i els germans Yates disposats a tornar a portar l’equip al podi.

Johan Esteban Chaves vol recuperar la forma de l'any passat a La Vuelta
Johan Esteban Chaves vol recuperar la forma de l’any passat a La Vuelta

El Katuixa aposta per conduir a Ilnur Zakarin a les places d’honor amb un recorregut idoni per a les seves característiques. Una situació similar per a l’AG2r, en què Pozzovivo pot acabar arribant més lluny que Bardet. Entre els assenyalats, és clar, també hi ha Alberto Contador, que ha tornat a anunciar la seva retirada.

Majka, Kruiswijck, Bennett, Kelderman, Barguil, Meintjes, Costa, Atapuma, Jungels, Alaphilippe, Van Garderen, Dennis, Caruso… la classe mitja-alta de la Vuelta promet oferir batalles interessants i una elevada quota de sorpreses. En tot cas, però, tothom estarà pendent de Froome des de la sortida de Nimes fins a Madrid.

David de la Cruz vol brillar abans de fer el salt a l’Sky

A la Vuelta hi haurà sis ciclistes de casa nostra disposats a ser protagonistes. Un d’ells té la missió de repetir l’excel·lent paper ofert el 2016 abans de fer el salt a l’equip Sky per a les properes dues temporades. És el sabadellenc David de la Cruz, que parteix com a cap de files del QuickStep després d’acabar setè el 2016 i de guanyar etapes de prestigi en voltes WT aquest 2017. El vallesà no ho tindrà fàcil davant la nòmina de rivals, però n’esperem un rol de protagonista abans d’assumir el paper de gregari a l’equip britànic.

1472397021_641858_1472405171_noticia_fotograma
David de la Cruz vol reviure l’èxit de la Vuelta de fa tot just un any

L’acompanyen a l’equip el potent Bob Jungels i l’elèctric Julian Alaphilippe, que poden robar-li el rol de cap de files en qualsevol moment si la carrera se’ls posa de cara. Al conjunt de Lefevre hi debutarà Enric Mas, la perla mallorquina que malgrat la seva tremenda joventut ja ha estat capaç d’acabar segon a la Vuelta a Burgos, just per davant de De la Cruz. En el seu cas la ronda espanyola és una primera presa de contacte d’una ronda de tres setmanes que d’aquí a pocs anys el podria rebre entre els favorits.

Marc Soler debuta en una gran volta

L’al·licient més esperat d’aquesta Vuelta en clau catalana és el debut de Marc Soler. Campió del Tour de l’Avenir el 2015, el de Vilanova i la Geltrú ha dut a terme una progressió enorme en el darrer any i mig que l’ha portat a pujar al podi d’enguany de la Volta a Catalunya i al Top 10 de la Volta a Suïssa. Soler ha estat assenyalat per Valverde com un “home que té una gran volta a les seves cames” i el Movistar té un buit de poder que hauria d’aprofitar per provar-se en un gran escenari. Això sí, sense pressió, que debutar en una volta de tres setmanes i aguantar el ritme dels millors és un fet insòlit.

img_cgallen_20161223-114247_imagenes_md_terceros_marc_soler-kgiC-U412828637094TVF-980x554@MundoDeportivo-Web
Marc Soler, present i futur del ciclisme català a l’elit

Entre els altres catalans també debuta Antonio Pedrero, a les files de Movistar, que mantindrà funcions similars a les d’Alberto Losada al Katuixa: bons ciclistes disposats a donar-ho tot per als seus respectius caps de files. Finalment, des de les illes, Lluís Mas tornarà a intentar ser protagonista d’escapades amb el mallot del Caja Rural. Tan de bo puguem gaudir de la seva versió més incansable.