RCR i la meravellosa pista d’atletisme olotina

L’estudi RCR ha guanyat el premi Pritzker, el més important en el món de l’arquitectura. Un guardó que premia una trajectòria de 30 anys compartida per tres arquitectes: Rafael Aranda, Carme Pigem i Ramon Vilalta. El reconeixement s’ha fet públic aquest dimecres i de ben segur generarà una nova mirada a les obres d’aquest estudi ubicat a la Garrotxa. En els darrers 30 anys han fet obres molt diverses i el jurat els ha reconegut que han aconseguit bastir una obra “amb un compromís indestructible” i que els espais creats conviuen “amb harmonia amb el seu context”.

I si a La Fosbury compartim plenament aquestes dues observacions del jurat (en una disciplina que desconeixem profundament), és per la referència que tenim a l’esport de casa nostra. RCR arquitectes van ser els responsables de fer un projecte que va enamorar de seguida i que va rebre diversos premis, entre els que destaca el FAD d’arquitectura. Ens referim a la pista d’atletisme d’Olot, conegut amb el nom “Estadi d’Atletisme Tussols-Basil”.

032

La pista premiada d’Olot / Fotografia: RCR – hicarquitectura.com

Projectat l’any 1991 i construït entre el 1999 i el 2001, la pista d’atletisme de sis carrils i 400 metres de corda té unes característiques úniques, amb connexió foto-finish sota la pista inclosa. D’entrada, s’adapta perfectament a l’entorn, amb la presència d’arbres a la part interior de la pista que tenen continuïtat en la roureda que hi ha a l’exterior. És una solució que va sorprendre a tothom i que va permetre donar sortida a una instal·lació que tenia en alerta permanent a atletes i activistes ecologistes. Uns requerien la visibilitat mínima per poder entrenar amb plenes condicions. Els altres no volien perdre patrimoni natural ric i molt estimat a la comarca.

Esport i natura, units en un sol projecte

L’Ajuntament va encarregar un projecte a RCR que complagués a tothom i l’estudi va optar per remetre’s als Jocs Olímpics de l’antiga Grècia i cercar una ubicació en què l’esport i la natura, en lloc de negar-se l’un a l’altre, anessin de la mà. Van trobar dos antics camps de cultius que havien generat unes clarianes per evitar la tala d’arbres i, alhora, garantir la visibilitat de la pista exigida per la Federació Catalana d’Atletisme, focalitzada en l’arribada i en la sortida de les diferents proves atlètiques.

La coberta ubicada al costat de la pista també dialoga amb l'entorn. Paraula d'arquitectes

La coberta ubicada al costat de la pista també dialoga amb l’entorn / Fotografia: RCR – hicarquitectura.com

El cert és que la pista ofereix una pràctica diferent de l’atletisme, en una pista sintètica ubicada en plena natura i acompanyada per unes grades ben trenades amb l’entorn. Situat just al costat del riu Fluvià, el projecte ha aconseguit que els vestidors o les torres de llums encaixen perfectament a l’entorn. Malgrat la primera impressió, la pista compta amb quatre fossats i quatre passadissos de salt de longitud, dues zones de llançament de pes i una de javelina.

Si sou amants de l’atletisme, us recomanem vivament que hi aneu un dia i entreneu a aquesta pista, d’accés gratuït i obert a tothom.

pista_olot